Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Hoeveel boerderijen bestaan er nog?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Hoeveel boerderijen bestaan er nog?

Door de boerenprotesten staat de boer volop in de schijnwerpers. Maar hoeveel boerderijen zijn er eigenlijk in Nederland? En hoeveel zijn er de afgelopen vijf jaar verdwenen? De podcastredactie van Alledaagse Vragen heeft het uitgezocht.

#4 - Hoeveel boerderijen bestaan er nog? (S04)

De agrarische sector heeft de afgelopen jaren veel te verduren gehad. Het melkquotum, de mestrichtlijnen en de nitraatregelingen hebben de revue gepasseerd. In dit kabinet komt daar de stikstofmaatregelen bovenop. Het CBS houdt jaarlijks in de gaten wat deze maatregelen doen met het aantal boeren bedrijven. In de meest recente cijfers van het afgelopen jaar telt Nederland 52.105 landbouwbedrijven.

Twee en een half boerderij per dag

Tussen 2016 en 2021 zijn er 3855 landbouwbedrijven verdwenen. Als je dat omrekent naar dagen zijn er per dag 2,6 boerderijen bedrijven. Het CBS rekent hokdier-, graasdier-, blijvende teelt-, tuinbouw- en akkerbouwbedrijven als landbouwbedrijven.

Toch is de economische omvang van deze bedrijven tussen '16 en '21 toegenomen met 3,8% Volgens Petra Berkhout, agrarisch econoom bij Wageningen Economic Research, is dat te verklaren door de schaalvergroting van de bestaande boerderijen. "Het is vergelijkbaar met het verdwijnen van kleinere winkels en gemeentes die fuseren. Het is een rationalisering van je bedrijfsvoering om zo kosten te besparen om niet aan het eind van het jaar in het rood te eindigen."

Imago van de boer

Gladiolenboer Jos Sloot uit Steenderen deed in 2010 mee aan Boer Zoekt Vrouw. Ondanks dat de akkerbouw minder groot last heeft van de stikstofmaatregelen steunt hij het huidige boerenprotest. Sloot is dan ook bang dat, ondanks de bemiddeling van Remkes, de onderhandelingen omtrent de stikstofregelingen uiteindelijk in de doofpot wordt gestopt. Wat van kwaad tot erger kan leiden bij sommige boeren. "Het imago van de boer wordt er niet beter op. En dat vind ik beangstigend en jammer. Tien jaar geleden hoefde je je niet te schamen om je beroep, maar nu begint die populariteit wel iets af te nemen." Vooral met de demonstraties die heftiger worden is Sloot bang voor wat komen gaat: "Een trekker is een imposant ding waar je een hoop mee kan uitvreten. Als we dat ook doen worden we er niet populairder op"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie