Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Is groente langs de snelweg ongezond?

foto: Foto: unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Is groente langs de snelweg ongezond?

Langs de snelweg vind je regelmatig uitgestrekte velden waarop gewassen worden geteeld. Het langskomende verkeer brengt uitlaatgassen en fijnstof met zich mee. Is groente langs de snelweg ongezond? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#78 - Is groente die langs de snelweg groeit ongezond? (S04) - Alledaagse Vragen

"Ja, dat kan zeker. Er zijn verschillende manieren waarop vervuiling invloed kan hebben op een gewas. Op het blad kan neerslag of afzetting van luchtverontreinigende stoffen terecht komen. Maar het kan ook via een vervuilde grond," vertelt Maarten Krol, hoogleraar aan de Universiteit Wageningen en expert op het gebied van fijnstof en luchtkwaliteit. "Mocht je een eigen moestuin willen beginnen, doe dit dan niet langs een drukke weg."

Wanneer een plant te maken krijgt met vervuiling, kan dit invloed hebben op de opbrengst van het gewas. "Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer er veel fotochemische smog is, zoals de vorming van de stof ozon. Daarvan is bekend dat het veel schade aan het gewas brengt."

Wassen van groente en fruit

Desondanks denkt Krol niet dat het eten van deze groente per direct grote gevolgen voor de gezondheid heeft. Volgens hem zijn andere vormen van vervuiling schadelijker, zoals luchtvervuiling. "Hierbij komen de vervuilende stoffen direct in je longen terecht en daarna in je bloed. Dit is schadelijker dan de inname van vervuilde gewassen."

Desondanks is het niet uitgesloten dat je bij het eten van vervuilde gewassen stoffen binnenkrijgt die niet helemaal goed voor je zijn. "Hierdoor is het advies om je groente en fruit altijd goed te wassen," concludeert Krol.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie