Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Waarom vinden we smakken zo vies?

foto: Foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Waarom vinden we smakken zo vies?

Bij veel mensen gaan de haren omhoog staan wanneer iemand in de trein zijn boterham met pindakaas eet met bijbehorende smakgeluiden. Maar waarom vinden we smakken zo erg? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#65 - Waarom vinden we smakken zo vies? (S04) - Alledaagse Vragen

"Er wordt neergekeken op alle ongewilde lichaamsgeluiden", vertelt Beatrijs Ritsema, columnist bij Trouw over hedendaagse etiquette. "Dit is de reden waarom we smakgeluiden vies vinden. Mensen willen elkaar niet dwars zitten met ongewenste lichaamsgeluiden. Alle dingen die een persoon kan doen om zichzelf op de voorgrond te plaatsen wordt in een beschaafde maatschappij afgekeurd."

Opvoeding

Ritsema vervolgt: "Ouders leren kinderen niet-bedoelde geluiden af. Zoals hele lange hoestbuien, braakgeluiden, winden laten en smakken valt hier ook onder. Smakgeluiden vermijden kan je makkelijk leren te beheersen. Kinderen leren van hun ouders om niet te smakken. Het wordt met smerig geassocieerd en dat is voor kinderen een reden om niet meer te smakken."

Andere cultuur

"In de oosterse cultuur met name in Japan, is het geluid van smakken veel minder erg", zegt Ritsema. "Bij de klassieke Japanse manier van eten wordt er uitgebreid gesmakt. In Japan wordt er in ieder geval niet op neergekeken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie