Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Waarom komt de voedselbank zo moeilijk aan eten?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Waarom komt de voedselbank zo moeilijk aan eten?

Door de toenemende energieprijs en de torenhoge inflatie heeft een grotere groep mensen het steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. De voedselbank daarom steeds drukker, maar tegelijkertijd heeft deze organisatie het moeilijker om aan genoeg eten te komen. Waarom komt de voedselbank zo moeilijk aan eten? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het voor je uit.

#59 - Waarom komt de voedselbank zo moeilijk aan eten? (S04) - Alledaagse Vragen

"De hulpvraag van mensen die eten nodig hebben neemt toe. Dit komt door de oorlog, crisis en de inflatie. Tegelijkertijd zien we al langer, dat bedrijven actief bezig zijn met het verminderen van voedselverspilling. Bijvoorbeeld door hun processen terug te dringen en beter naar hun planning te kijken. Daar moeten we eigenlijk heel blij mee zijn, maar aan de andere kant is dat onze levensader. Want juist daar haalt de voedselbank de producten vandaan," vertelt Tom Hillemans, woordvoerder bij de voedselbank.

Maatschappelijk probleem

"Wij zijn in gesprek met de overheid om te horen hoe zij kunnen helpen. Dat er te weinig voedsel is, zien wij niet als een probleem van de voedselbank, maar wij zien het als een maatschappelijk probleem," vervolgt Hillemans. "Wij doen dan ook een beroep op de hele maatschappij, de burger, politiek en de bedrijven. Als de vraag nog groter wordt, dan wordt het een echte uitdaging."

Veiligheid

Bij hotels kan je in de ochtend vaak aan een lopend buffet een ontbijt halen. Het hele buffet is overladen met brood, eieren, zuivelproducten en fruit. Een grote hoeveelheid hiervan wordt niet opgegeten. Toch is het volgens Lex Benden van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit niet de oplossing om dit aan de voedselbank te doneren: "Voedsel moet natuurlijk veilig zijn. Als er producten zijn die al een paar uur open en bloot hebben gelegen en die mensen eventueel hebben aangeraakt, dan kan dat een risico vormen. Onverpakt eten brengen ook andere risico’s met zich mee. De houdbaarheid datum is niet vermeld, je kan niet meer achterhalen waar het eten vandaan komt en hoe het bewaard is."

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan de aflevering in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie