Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Komt buitenlandse afvallozing ook bij ons terecht?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Komt buitenlandse afvallozing ook bij ons terecht?

Deze maand werd bekend dat de waterkwaliteit in Nederland ver onder de maat is. Volgens de Europese Unie voldoet slechts 0,3 procent van alle oppervlaktewaterlichamen aan de ecologische doelen van de Kaderrichtlijn Water. Maar komt deze verontreiniging alleen door Nederland of ook door afvallozing vanuit het buitenland? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het voor je uit.

#62 - Komt buitenlandse afvallozing ook bij ons terecht? (S04) - Alledaagse Vragen

"Ja, er komt ook buitenlandse afvallozing in Nederland terecht", antwoordt Vincent Harmsen, onderzoeksjournalist bij Zembla, resoluut. "Wij hebben het PFAS-schandaal onderzocht en dat gaat over de verontreiniging van de Nederlandse Westerschelde met PFAS-chemicaliën. Deze chemicaliën blijken afkomstig uit Vlaanderen."

PFAS zijn piepkleine chemische stoffen die bijvoorbeeld in de productie van sommige producten worden gebruikt. Deze stoffen zijn gevaarlijk voor de mens omdat dit verschillende ziektes kan veroorzaken. Zo kan het leiden tot een verhoogd cholesterol, kanker, leverschade en vele andere ziektes. Zodra deze stoffen in het milieu worden gevonden is heel erg lastig om gebied te redden want deze stoffen breken eigenlijk niet meer af.

Schade aan de Westerschelde

Het blijkt ook dat deze resten niet alleen in de Westerschelde te vinden zijn. Zo vertelt Harmsen dat er ook in de grote rivieren in Nederland PFAS-resten worden gevonden. Deze zijn weer afkomstig uit Duitsland.

Het water in de Westerschelde overstijgt meer dan twintig keer de vervuilingsnorm, vertelt Harmsen. "Volgens nieuwe advieswaarden is het zelfs een overschrijving van tweeduizend keer de norm." Door de hoge PFAS-concentratie in het water zit er ook te veel in de vissen. Daardoor is nu dan de regel dat er geen vis meer gegeten mag worden die afkomstig is uit de Westerschelde.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie