Podcast

Alledaagse Vragen - Mag je een stoplicht omzeilen?

foto: Foto: ANP/Koen Suyk
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Mag je een stoplicht omzeilen?

Stel je komt bij een drukke kruising en moet minuten wachten voor het stoplicht eindelijk op groen springt. Is het dan verboden om dertig meter verder over te steken en het stoplicht zo te omzeilen? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit!

Voor een antwoord op deze vraag belde de redactie met mobiliteitsexpert Tom Huyskens. Hij was jarenlang actief als woordvoerder voor Bovag en is verbonden aan De Verkeersacademie: de grootste opleiding voor rij-instructeurs in Nederland. "Het is verboden om door rood licht te lopen als je het rode licht kan zien," legt hij uit. "Dus als jij dat rode licht hebt gezien en besluit een paar meter verder toch over te steken, maar niet ter hoogte van dat verkeerslicht, dan ben je in principe in overtreding."

In principe klinkt dit duidelijk, maar het vaststellen van deze overtreding is volgens hem niet altijd even makkelijk. "In de boetebase van het Openbaar Ministerie staat heel letterlijk dat je 75 euro boete kan krijgen als je door rood loopt bij een verkeerslicht. Je moet het rode licht dus kunnen zien, maar dan moet de politieagent het natuurlijk ook kunnen zien dat jij het hebt kunnen zien. Het is allemaal een beetje vaag."

#34 - Is het verboden om een stoplicht te omzeilen? (S04) - Alledaagse Vragen

Kredietwaardigheid

Toch komen we er volgens Huyskens in Nederland nog goed van af. Zo hebben ze in China een veel strenger systeem op het gebied van verkeersovertredingen. "In China hangen in sommige steden camera's met gezichtsherkenning bij stoplichten. Als jij vijf keer wordt betrapt op door rood licht lopen kom je op een zwarte lijst en dat zou zelfs gevolgen kunnen hebben voor je kredietwaardigheid waardoor je bijvoorbeeld geen hypotheek meer kan krijgen. Met 75 euro boete komen we er dan in Nederland nog genadig van af."

Benieuwd naar het hele verhaal? Check de aflevering nu in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie