Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Draait een bioscoopfilm bij geen kaartverkoop?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Draait een bioscoopfilm bij geen kaartverkoop?

Stel: er worden geen kaarten verkocht voor een bioscoopfilm. Draait de film dan alsnog in de zaal? 3FM-dj Mark van der Molen vraagt het zich af en stelt de vraag aan de podcast Alledaagse Vragen. In deze aflevering geven de drie grootste bioscoopketens in Nederland, Pathé, Kinepolis en Vue, daar antwoord op.

#10 - Draait een bioscoopfilm bij geen kaartverkoop? (S04) - Alledaagse Vragen

De maandag- en dinsdagochtenden zijn de momenten waarop bioscopen de minste kaartjes verkopen voor hun voorstellingen. Als Pathé in hun systeem ziet dat er voor een bepaalde zaal geen kaarten verkocht zijn zal de bioscoopfilm automatisch na vijf minuten stoppen. Ditzelfde geldt voor de bioscopen van Vue Cinemas. Pathé zegt hier jaarlijks 30.000 branduren per jaar mee te besparen. Kinepolis heeft dit systeem echter nog niet, waardoor er handmatig een film stop gezet moet worden. Een woordvoerder van Kinepolis laat weten dat dit systeem deze zomer in werking gaat waarbij ook zij automatisch hun film stoppen na vijf minuten.

Verdienmodel bioscopen

Het is lastig om te bepalen bij hoeveel verkochte kaarten een film winst oplevert. Het hangt er vanaf hoe lang een film draait, hoe groot het percentage is wat naar de bioscopen gaat en hoe groot het percentage voor de filmmakers is. Wel kun je volgens filmjournalist Robbert Blokland door de uitspraken van de filmlobby tijdens de coronacrisis een paar conclusies trekken.

Zo zeiden ze dat in de periode dat maar één derde van de zaal vol mocht zijn ze op geen enkele manier winst konden maken. Pathé heeft hier zelfs een lening voor moeten afsluiten om het bedrijf draaiende te houden. Daarnaast is het bijverkoop van eten en drinken essentieel. In de periode dat bioscopen dit niet mochten doen, zeiden zij dat de industrie hierdoor ook geen winst kon maken.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie