Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Zit er corona in een scheetje?

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Zit er corona in een scheetje?

Er zijn tal van vragen die gesteld worden rondom het coronavirus. Waar komt het virus vandaan? Is het dragen van een mondkapje verstandig? Maar af en toe zitten er ook nogal bijzondere vragen tussen. De redactie van de podcast Alledaagse Vragen kreeg namelijk de volgende binnen: zit er corona in een scheetje?

#33 - Zit er corona in een scheetje? (S04) - Alledaagse Vragen

Viroloog

Om een antwoord op deze vraag te vinden, werd gebeld met viroloog Ab Osterhaus. Volgens hem zit er geen coronavirus in een scheet: "Het virus kan zich wel in de darm vermenigvuldigen maar een infectieus virus, wat staat voor een virus dat een infectie kan veroorzaken, komt in de ontlasting niet of nauwelijks voor."

Een scheetje is niets anders dan lucht die zich verplaatst over de ontlasting. "Het is wel zo dat in de ontlasting erfelijk materiaal van het virus voorkomt, maar dit is niet besmettelijk," legt Osterhaus uit. "Het zorgt er wel voor dat we in rioolwater kunnen kijken waar de infecties zijn."

Via de lucht

Het coronavirus verspreidt zich via druppeltjes in de lucht. "In de ademhalingswegen is het zo dat het virus wordt geproduceerd door de cellen die daar aanwezig zijn. Dat komt vrij in de ademhalingswegen en op die manier komt het in de lucht vrij als druppeltjes," aldus Ad. In de ontlasting zit dit proces wat anders. In de darmen zit namelijk geen virus dat besmettelijk is. Kortom: een wind op zich zal geen infectieus materiaal bevatten en is dus niet besmettelijk.

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister de podcast in je favoriete podcastapp of op de NPORadio 1-website!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie