Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen: Zijn rouwcentra voorbereid op een nieuwe sterftepiek?

foto: Ramon Mangold/ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen: Zijn rouwcentra voorbereid op een nieuwe sterftepiek?

In eerdere coronagolven draaide de uitvaartbranche overuren vanwege het hoge aantal doden. Momenteel ligt het aantal overledenen als gevolg van corona erg laag, maar mocht het weer zover komen - is de uitvaartbranche dan voorbereid op een nieuwe sterftepiek? Het podcastteam van Alledaagse Vragen heeft het uitgezocht.

De impact van het coronavirus werd in de hele uitvaartbranche gevoeld. Bestuurslid Veronique Klaassen van de branchevereniging gecertificeerde Nederlandse uitvaartverzorgers (BGNU) beschrijft als een tsunami die de werknemers overspoelde.

"Ineens werden we geconfronteerd met enorm veel overlijdens dat zich in een tempo uitbreidde dat we nauwelijks konden bevatten. We hebben eerder te maken gehad met sterftepieken in Nederland, maar in deze mate en dat het vooral zo lang aanhield was voor ons compleet nieuw."

In de maanden dat corona huishield werkten de uitvaartcentra met man en macht om de overledenen ondanks de maatregelen een waardig afscheid te geven. "Een belangrijke learning voor ons is dat de postmortale zorg bij een aantal grote partijen in Nederland geconcentreerd zit", vertelt Klaassen. "Daar zijn in de afgelopen jaren protocollen bedacht om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen."

Extra koelcapaciteit

Een van die bedrijven is DELA, de grootste uitvaartverzekeraar van Nederland. Een snellere opschaling in tijden van oversterfte blijkt essentieel te zijn: "Je hebt natuurlijk wel draaiboeken klaarliggen voor het geval er een crisis komt. We weten nu dat als er zo’n piek komt je sneller extra koelcapaciteit klaar moet hebben staan", vertelt woordvoerder Martijn van Koolwijk.

Maar ondanks de nieuwe protocollen blijft het toch een lastig verhaal. "Je kunt je wel voorbereiden op een sterftepiek, maar dat zou betekenen dat de extra koelcapaciteit er permanent bij moet staan. Dat is dan weer niet handig, omdat dat invloed heeft op de uitstraling van een uitvaartpand", legt Van Koolwijk uit. "En een uitvaart moet toch in de juiste sfeer zijn."

Benieuwd naar het hele verhaal? Check de aflevering nu in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1 website!

Gerelateerde podcast

Alledaagse Vragen

Alledaagse Vragen

Ster advertentie
Ster advertentie