Podcast
BNNVARA

Edelherten zijn aan het burlen: ‘Het zijn echte macho’s’

foto: Vroege Vogels Zelfgeschotenfoto: Vroege Vogels Zelfgeschoten
  1. Nieuwschevron right
  2. Edelherten zijn aan het burlen: ‘Het zijn echte macho’s’

In het bos kun je nu een merkwaardig brullend geluid horen. Het is de lokroep van strijdlustige edelherten die op zoek zijn naar een vrouwtje, een écht oergeluid: burlen.

#5 - VVEAD: Macho-mannen burlen, maar vrouwen zijn de baas (S02) - Zo klonk Nederland: Van mammoet tot halsbandparkiet

Naast het burlen, vertoont de edelhertman nog meer machogedrag om de vrouwen te imponeren. Zijn uiterlijk verandert: zijn keelzak wordt groter en zijn bronstmanen, de haren rond zijn hals, groeien waardoor hij er voor de vrouwen stoer uit ziet. Ook neemt hij extra vaak een modderbad en plast hij tegen zijn eigen buik aan. Zijn grote gewei slaat hij tegen struikjes aan en trots loopt hij rond met slierten gras en takjes aan zijn gewei.

Maar waarom paren edelherten in de herfst? En waarom maken de mannen zo’n specifiek geluid? Tijd om alles te bespreken over de hertenbronst. Boswachters Henk Ruseler en José Lamain bespreken alles over burlen in de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren. Ook is Sem Rijnhout, voormalig Nederlands Kampioen Burlen, aanwezig om te vertellen over het geluid. De aflevering is te beluisteren in je favoriete podcastapp.

Burlen met eigen ogen zien

Het edelhert is het grootste op het land levende zoogdier van Nederland. Ze zijn vooral te vinden op de Veluwe en bij de Oostvaardersplassen. Ze burlen tussen half september en half oktober, in de schemering.

Naast dat je kunt zien hoe ze proberen de vrouwen te verleiden, gaan de mannen ook regelmatig met elkaar in gevecht. Met hun enorme geweien gaat het er hard aan toe.

Vrouwen zijn de baas

Ondanks dat de mannetjes hun best doen om te imponeren, zijn de vrouwtjes écht de baas, vertelt Henk Ruseler: "Het mannetje loopt als een sufferd achter de roedel aan. Ze kunnen zich helemaal uitsloven, maar uiteindelijk zijn het de vrouwtjes die bepalen met wie ze gaan paren." Soms verlaten de vrouwtjes de roedel zelfs omdat ze verderop in het bos een ander mannetje horen burlen. Henk: "Die burl vindt ze dan blijkbaar beter of aantrekkelijker klinken."

Door alle inspanningen zijn de mannen na de bronst vaak compleet uitgeput. Hun gewicht kan wel tot dertig procent afnemen. Ruim acht maanden later worden de kalfjes geboren, vaak is het er één.

Boswachters Henk Ruseler en José Lamain vertellen alles over de hertenbronst in de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren. Ook is Sem Rijnhout, voormalig Nederlands Kampioen Burlen, aanwezig om te vertellen over het geluid. Elke vrijdag is de nieuwe aflevering te beluisteren in je favoriete podcastapp.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie