Podcast
BNNVARA

Waarom denken we dat uilen wijs zijn? En waarom vinden we het geluid van de bosuil eng?

foto: Luuk Puntfoto: Luuk Punt
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom denken we dat uilen wijs zijn? En waarom vinden we het geluid van de bosuil eng?

’s Avonds loop je door een donker bos en hoor je opeens een angstaanjagend geluid: ‘Hoehhhhhhhhh!’ Dit is het geluid dat bijna in elke horrorfilm hoort: het geluid van de bosuil.

#4 - VVEAD: Is de uil echt zo wijs als we denken? (S02) - Zo klonk Nederland: Van mammoet tot halsbandparkiet

De kans dat je dat geluid van de bosuil nu hoort in het bos is groot. Het broedseizoen is voorbij en voor de uilen zijn drukke tijden aangebroken in september. De jonge vogels van dit jaar proberen een eigen plekje te veroveren. Dat gaat niet altijd even makkelijk. De huidige bewoners van het territorium laten het niet altijd toe, dus hoor je de bosuilen roepen.

Uilenexperts Arend de Jong en Lydia Barkema vertellen alles over uilen, hun geluiden en hun levenswijze in de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren. Ook schuift Hugo Koning, expert op het gebied van mythologie aan om te praten over uilen en hun verband met wijsheid.

Uilen en hun geluid

Elke uil heeft een ander geluid. De bosuil heeft bijvoorbeeld een spookachtige roep, de steenuil klinkt een beetje als een kat en de oehoe klinkt zoals z’n eigen naam.

Arend de Jong, gast in de podcast, kan het geluid van de bosuil nadoen. "Jaren geleden kwam ik in contact met mensen die bosuilen konden roepen. Ik ben dat toen heel veel gaan oefenen. Ik besloot het te proberen in het bos en ik kreeg tot mijn verbazing antwoord." Dit talent gebruikt hij zijn onderzoek waarbij hij bosuilen telt.

De wijze uil

In verhalen en mythen komt de uil vaak terug als ‘de wijze uil’. Maar is de uil zoveel wijzer dan andere vogels? Volgens Arend de Jong niet: ‘Uilen zijn helemaal niet slimmer. Andere vogels, zoals kraaien bijvoorbeeld, zijn een stuk wijzer.’

Waar dat vandaan komt? Volgens Hugo Koning speelt de steenuil een grote rol in de Griekse mythologie. ‘Het is de vaste kompaan van de godin van de wijsheid: Athena. Vandaar ook dat de Latijnse naam van de steenuil Athena noctua is. Je zag in Athenae de uil overal terugkomen, bijvoorbeeld op de munt.’

Vroege Vogels en Andere Dieren

Uilenexperts Arend de Jong en Lydia Barkema vertellen samen met Hugo Koning, expert op het gebied van mythologie, alles over uilen in de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren. Elke vrijdag is de nieuwe aflevering te beluisteren in je favoriete podcastapp.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie