Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Wanneer word je heilig verklaard?

foto: Foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Wanneer word je heilig verklaard?

5 december is de dag dat veel families Sinterklaas vieren. De goedheiligman komt nog een keer langs met een zak vol cadeaus. Maar wanneer word je eigenlijk heilig verklaard? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#111 - Wanneer word je heilig verklaard? (S04) - Alledaagse Vragen

Heiligen zijn mensen die inspireren, een voorbeeldfunctie hebben en daarnaast kun je tot de heiligen bidden. "Om heilig verklaard te worden moet je rooms-katholiek en overleden zijn", vertelt Frank Bosman, cultuur theoloog aan de Universiteit Tilburg. "Mensen moeten tot jou gaan bidden. Katholieken bidden naar hun overledenen voor hulp en een goed woordje bij God. Als er gebeden wordt naar een persoon, dan wordt er een proces in gang gezet van heiligverklaring."

Verschillende afdelingen van de Rooms-Katholieke kerk beoordelen of iemand heilig wordt verklaard. "In eerste instantie gaat de lokale bisschop daarover. Deze bisschop moet dat doorbrieven naar Rome. In deze stad heb je een speciale afdeling. Die gaan discussiƫren en een proces houden. Uiteindelijk wordt dit voorgelegd aan de Paus. Hij beslist of je eerst zalig en daarna heilig wordt verklaard." Ook wordt tegenwoordig de persoon in kwestie volledig doorgelicht.

Om zalig verklaard te worden, moet je een wonder op je naam hebben. Om heilig verklaard te worden is dit aantal minimaal twee. Een van de eisen van een wonder is dat het niet wetenschappelijk uit te leggen is.

Perfect leven

Een heilige klinkt als iemand die een perfect leven lijdt. Bosman vertelt dat de meeste heiligen hele onplezierige mensen zijn om mee samen te werken. "Desondanks hebben ze iets of meerdere dingen gedaan waardoor wij ze na zoveel jaar als een voorbeeld beschouwen."

Sinterklaas

De man die op 5 december verantwoordelijk is voor al onze cadeaus is ook heilig verklaard. Er gaan een aantal legendes de ronde. Bosman ligt een van deze legendes uit: "In het westen kennen we het verhaal van de drie studenten. Deze studenten zijn door een herbergier om het leven gebracht. Hun vlees wordt aan Sint-Nicolaas voorgelegd. Hij herkent dit als mensenvlees. Waarna hij de herbergier straft en de drie studenten weer tot leven laat komen. In de geschiedenis zien we dat de studenten vaak worden afgebeeld als drie kinderen. Vandaar dat Sinterklaas wordt geassocieerd met het kinderfeest en als kindervriend."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie