Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Zijn er nog Nederlandse homogenezers?

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Zijn er nog Nederlandse homogenezers?

De Tweede Kamer wil een verbod op homogenezing. Hoe zit het daarmee en zijn er eigenlijk nog homogenezers actief in Nederland? In de nieuwste aflevering van Alledaagse Vragen het antwoord.

#23 - Zijn er nog Nederlandse homogenezers? (S04) - Alledaagse Vragen

Er zijn – anno 2022 – helaas nog steeds homogenezers actief in ons land. Voor zover Philip Tijsma van COC Nederland weet zijn er nog vijftien aanbieders van dergelijke ‘behandelingen’ actief. "Dat worden zogenaamde homogenezingen genoemd, dat is natuurlijk geen genezing. Je bent namelijk niet ziek. Er is niks mis met je als je homo, lesbisch, bi of transgender bent", benadrukt Tijsma.

Therapieën

De behandelingen zijn enorm uiteenlopend. "Dat gaat van duivelsuitdrijvingen tot mensen die pretenderen dat er een soort psychotherapie voor bestaat. Dat is allemaal onzin, allemaal een fabeltje. Het enige wat we echt zeker weten – over dit soort “therapieën” - is dat we weten dat mensen er slechter uit komen. Het leidt tot depressies, zelfmoordgedachten, eet- en seksuele problemen. Kortom: mensen gaan eraan kapot."

Zolang deze zogenaamde homogenezers actief zijn, komen er slachtoffers van deze praktijken bij. "We weten in elk geval dat ongeveer vijfenzestig slachtoffers bekend zijn", aldus Tijsma. "Maar dat is het topje van de ijsberg, waarschijnlijk. We weten uit buitenlands onderzoek dat drie tot vijf procent van de mensen in de gemeenschap hiermee te maken krijgt."

Verbod

In andere landen is homogenezing al wel verboden. Zo geldt er onder andere in Malta en Zwitserland een verbod, weet Alledaagse Vragen-verslaggever Elif Kan. "De stand van zaken hier is dat er een wetsvoorstel ligt waar een brede meerderheid voor is", aldus Elif. "Dus de kans dat het aangenomen wordt is zeer waarschijnlijk." Het COC hoopt dat de volgend jaar in werking treedt.

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister de podcast in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie