Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Waarom krijg je soms kippenvel van muziek?

foto: Foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Waarom krijg je soms kippenvel van muziek?

Sommige nummers worden zo mooi gevonden dat ze bij de luisteraar de haren overeind doen staan. Hoe kan het dat je kippenvel krijgt van sommige muziek? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#98 - Waarom krijg je kippenvel van muziek? (S04) - Alledaagse Vragen

"Kippenvel ontstaat bij het sympathisch zenuwstelsel", zegt Mark Miera, wetenschapsjournalist die gespecialiseerd is in hersenontwikkeling. "Spieren in je huid worden geactiveerd op het moment dat je verast wordt. In muziek zit veel verrassingen. Dat is de grote uitdaging van het componeren van muziek."

Verrassingen

"De verrassing komt wanneer een muzikaal patroon de luisteraar op het verkeerde been zet", vertelt Miera. "Dat is eigenlijk een moment van alle hens aan dek voor de hersenen, dat zorgt ook voor een reactie naar de huid. Wanneer de hersenen een verrassing in het muzikale patroon horen, zijn ze waakzaam. Dat zorgt er ook voor dat je lichaam in een toestand van waakzaamheid gaat. Het gevolg daarvan is dat alle haartjes recht overeind gaan staan. Maar het is ook een manier van het lichaam om meer warmte vast te houden. Dus dat heeft evolutionair allemaal met elkaar te maken."

Kippenveleffect

"Het kippenveleffect heeft te maken met hoe gevoelig je bent voor muziek. Ze hebben ooit een onderzoek gedaan met twintig studenten, waaruit bleek dat 55 procent gevoelig was voor het kippenveleffect", vervolgt Miera. "Deze studenten waren ook het gevoeligste voor emotie, esthetiek en schoonheid van de natuur. Daarnaast hadden ze ook het beste voorstellingsvermogen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie