Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Hoe wordt het Sinterklaasjournaal geheimgehouden?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Hoe wordt het Sinterklaasjournaal geheimgehouden?

Maandagavond werd de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal uitgezonden. Over de opnames van het programma wordt altijd erg weinig bekendgemaakt, maar hoe weet het Sinterklaasjournaal dit zo goed geheimgehouden? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#92 - Hoe wordt het Sinterklaasjournaal geheimgehouden? (S04) - Alledaagse Vragen

Een rondgang langs medewerkers van de NTR, de omroep waar het programma wordt gemaakt, leverde weinig informatie op. De productie lijkt slechts bij een selecte groep mensen bekend te zijn en informatie hierover wordt nauwelijks gedeeld. Zelfs wanneer de beelden van het tv-programma worden gemonteerd is dit in een afgesloten ruimte.

René Takken werkt voor de communicatieafdeling van het Sinterklaasjournaal. Hij vertelt dat het journaal er alles aan doet om het zo geheim mogelijk te maken. De reden hierachter is dat het programma zijn magie niet wil verliezen.

Brieven aan Sinterklaas

Als PostNL een brief geadresseerd aan Sinterklaas binnenkrijgt, wordt deze bezorgd bij de kinderboerderij Het Weverkeshof in Nuenen. Een van de oprichters van de Weverkeshof was een journalist bij de Telegraaf. Tijdens een werkbezoek raakte hij in discussie met postbodes over de post voor Sinterklaas. Hij kwam toen op het idee om de brieven naar de organisatie Weverkeshof te sturen. Deze organisatie bestaat op basis van vrijwilligers.

“Uit naam van Sinterklaas hebben wij zo’n zestig schrijfpieten. Deze pieten lezen allemaal persoonlijk de brieven. Alle brieven krijgen een persoonlijke noot, op basis van de gestuurde brief,” vertelt Slijpen. Jaarlijks ontvangt de organisatie zo’n 5.000 brieven.

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan de aflevering in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie