Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Wat gebeurt er met de vaantjes bij een WK-wedstrijd?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Wat gebeurt er met de vaantjes bij een WK-wedstrijd?

Het wereldkampioenschap voetbal is in volle gang. Voordat de wedstrijd begint, wisselen de aanvoerders een vaantje uit. Maar waar gaan de vaantjes heen na de WK-wedstrijd? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#113 - Wat gebeurt er met voetbalvaantjes na een wedstrijd? (S04) - Alledaagse Vragen

Een vaantje is een vlaggetje van stof wat op een houten hanger zit. Op een vaantje staat de datum van de wedstrijd, de naam van het toernooi en in welke fase van het toernooi de wedstrijd wordt gespeeld. Het uitwisselen van de stoffen vlaggetjes is eigenlijk een teken van beleefdheid. Het symboliseert dat beide teams een eerlijke wedstrijd willen spelen.

Geschiedenis

De oorsprong van de vaantjes kunnen we al vinden in de middeleeuwen. Aan het einde van de veldslag werd de vlag van de winnaar omhoog gehesen. Later vonden de kleine vlaggetjes hun weg naar de sport. Het begon met schoolteams die onderling de vaantjes aan elkaar gingen uitwisselen. Later namen andere sportteams dit over, waaronder voetbalteams.

Bewaren vaantjes

Nu het Nederlandse voetbalteam zicht opmaakt voor de kwartfinales, heeft de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) onder meer de vaantjes van de eerdere tegenstanders mogen ontvangen. De woordvoerder van de KNVB, Daan Schippers, vertelt waar deze worden bewaard: "Die vaantjes komen allemaal bij ons op de KNVB-campus in Zeist en krijgen daar allemaal een plekje. Ze hangen bijvoorbeeld op het kantoor en in vitrines. Om de zoveel tijd worden ze vervangen door nieuwe vaantjes. De oude bewaren we dan in dozen."

Niet alleen de KNVB heeft veel vaantjes verzameld, ook Ajax heeft een hele verzameling bij elkaar gespaard. "De vaantjes worden bij Ajax in de gangen van de Johan Cruijff Arena opgehangen. In het hoofdgebouw staan in bijna alle gangen kasten met daarin vaantjes", vertelt Jack Spijkerman, chef vaantjes bij Ajax. Maar ook in de skyboxen en de box waar het bestuur zit, zijn de vlaggetjes te vinden in glazen kasten. Deze kasten worden elke wedstrijd aangepast op de tegenstander. Naast vaantjes worden hier ook andere attributen van de bezoekende club neergelegd.

"Want naast de vaantjes, zijn er ook clubcadeaus", vervolgt Spijkerman. "Van Ajax is dat een borstbeeld van de Griekse held Ajax. Bij Arsenal heb je een kanon. En elke wedstrijd waarbij Arsenal tegen Ajax voetbalt, krijgt Ajax opnieuw een kanon."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie