Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Welke plek in de auto is het meest veilig?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Welke plek in de auto is het meest veilig?

De meeste verkeersongelukken vinden plaats met een auto. Mocht je in een aanrijding belanden, welke plek is dan het veiligste in de auto? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#82 - Welke plek in de auto en trein is het meest veilig? (S04) - Alledaagse Vragen

"Het ene onderzoek wijst uit dat de plek midden op de achterbank het veiligst is. De reden waarom deze plek het veiligste is, komt omdat je geen stoel of dashboard voor je hebt. Je kan met een frontale botsing nergens tegen aan komen," vertelt mobiliteitsexpert Tom Huyskens.

Maar er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar de veiligheid in auto’s. Huyskens vervolgt: "In Amerikaanse onderzoeken geven ze aan dat de bestuurder de veiligste plek in de auto heeft. Dit komt namelijk omdat de airbags vanuit het stuur zich dicht bij de bestuurder bevinden. Daarnaast zitten er voorin ook veiligheidsgordels met spanners. Met bepaalde technologie worden deze gordels met een aanstaand ongeval strakgetrokken in een paar seconden."

Type auto

"Of de botsing van voren, achteren of de zijkant plaatsvindt kan ook andere consequenties met zich meebrengen. Ook het type auto is van belang," zegt Huyskens. "Als je op de achterbank zit in een auto zonder kofferbak dan heeft een botsing meer impact dan wanneer je rijdt in een stationcar. Ook de kreukelzones, die beschermen bij een aanrijding, zijn vooral ontwikkeld aan de voorkant en niet aan de achterkant. Dus als je vanachteren wordt aangereden in een boodschappenkarretje dan ben je als passagier de pineut."

Moderne techniek

Wie zich veilig wil wanen in een auto doet er goed aan een modern model te kopen. "Deze zijn van allerlei snufjes voorzien die een aanrijding kunnen voorkomen. Zo heb je adaptieve cruise control," noemt Huyskens. "Deze voorziening kan de snelheid constant houden op de weg, maar zodra de voorganger zijn vaart vermindert dan vertraagt de auto met adaptieve cruise control ook. Ook kan de auto een noodstop uitvoeren. Dit kan helpen met het voorkomen van een ongeluk."

Huyskens benoemt nog twee voorzieningen in de auto die je beter beschermen tegen een ongeluk: "Als je wel bij een ongeluk betrokken raakt, dan heb je natuurlijk airbags. In de moderne auto’s zit het interieur helemaal volgepropt. Dan ben je in principe optimaal beschermd. En uiteraard voorkomt de veiligheidsgordel het ergste letsel."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie