Podcast
EO

Sander Schimmelpenninck: 'Ik heb veel vertrouwen in de overheid'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sander Schimmelpenninck: 'Ik heb veel vertrouwen in de overheid'

Wie tegenwoordig Sander Schimmelpenninck zegt, zegt: de ongelijkheidskloof. Voor het verkleinen van deze kloof kijkt de schrijver voornamelijk naar de overheid, maar waarom? In De Ongelooflijke Podcast vertelt Schimmelpenninck hoe het komt dat hij juist daar zijn heil in zoekt.

#126 - De kloof, moraal en grote verhalen (met Sander Schimmelpenninck en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast

Maatschappelijke diensttijd, een jubelton, hervorming van het onderwijs. Als het aan Sander Schimmelpenninck ligt, moeten deze en andere voorstellen de kansenongelijkheid in Nederland verkleinen. En dat is volgens de schrijver hard nodig: "Woede en instabiliteit groeit in Nederland en die ongelijkheid speelt daarbij een grote rol."

Met zijn voorstellen richt Schimmelpenninck zich daarom tot de overheid: "Het is het hoogste niveau waarop we ons organiseren en ik wil dat mensen begrijpen hoe dat collectief functioneert en wat je eraan hebt."

Saai land

Vaste gast en theoloog Stefan Paas is verbaasd over het optimisme van Schimmelpenninck: "Je bent een van de weinigen in Nederland die vertrouwen in de politiek heeft. Zelfs de politiek zelf lijkt dit vertrouwen nauwelijks meer uit te stralen." Volgens Schimmelpenninck komt dit door een te kleine begripsbepaling: "De overheid is natuurlijk groter dan de politiek. Er zijn heel veel goede ambtenaren, die dagelijks dit land draaiende houden. Ik heb daar heel veel vertrouwen in."

Schimmelpenninck vindt dan ook dat we in Nederland, ondanks misstanden als de toeslagenaffaire, zijn doorgeslagen in kritiek op de overheid: "Natuurlijk gaan er dingen mis, maar ik vind dat je niet moet overdrijven. Ik heb voldoende afstand tot Nederland om te zien dat het een heel prettig en goed functionerend land is."

De schrijver stelt dat we ons heel erg druk maken over kleine zaken: "Nederland is natuurlijk een heel saai land zijn. We hebben weinig corruptie, weinig nepotisme. Als je aan een Italiaan vertelt waar we hier in Nederland mee bezig zijn, dan is dat natuurlijk lachwekkend."

Zelf de politiek in?

Een vraag die daarbij overblijft is waarom Schimmelpenninck zelf nog niet de politiek is ingegaan. "Wij leven in een tijd waarin politici steeds minder de agenda bepalen. Hoe Rutte handelde rondom de slavernijexcuses is een goed voorbeeld. Als een beursanalist leest hij het volkssentiment en op het moment dat hij daar een stijgende trend voor excuses ziet, zegt hij: 'Ja, ik ga het nu doen!'", aldus Schimmelpenninck.

Volgens de schrijver zijn het dan ook niet politici die zorgen voor de verschuiving van sentiment, maar mensen in het maatschappelijk veld: "Denk aan Greta Thunberg en misschien ikzelf op bepaalde vlakken ook wel."

Schimmelpenninck hoort dan ook van veel mensen om zich heen dat hij in zijn huidige rol meer impact kan maken. Tegelijkertijd vraagt hij zich af of het ambt van politicus hem wel past: "Ik ken mijzelf ook redelijk goed. Ik ben helemaal niet goed in diplomatie en bondjes smeden. Dat vind ik eigenlijk heel erg, want ergens vind ik het niet oké als iemand alleen maar wat aan de zijlijn roept."

Ster advertentie
Ster advertentie