Podcast
EO

Marianne Thieme wordt theoloog: 'Het christendom moet revolutionair zijn'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marianne Thieme wordt theoloog: 'Het christendom moet revolutionair zijn'

Na haar loopbaan als politica heeft Marianne Thieme een nieuwe roeping gevonden: theologie. Binnenkort studeert ze af. Het christendom staat bij sommigen bekend als stoffig en conservatief, maar dat is onzin, vindt ze: "Als er iets niet conservatief moet zijn, is het het christendom. De naamgever, Jezus Christus, was een revolutionair!" zei de voormalig Partij voor de Dieren-leider in De Ongelooflijke Podcast.

#142 - (live) De leegte van de moderne tijd en het snakken naar een prachtige wereld (met Marianne Thieme en Stefan Paas)

Thieme is, ondanks dat ze bekend werd als leider van een seculiere partij, al haar hele leven gelovig. Ze groeide op in de Rooms-Katholieke Kerk maar werd later lid van de zevendedagsadventisten, een protestantse kerk. De mensen die haar kennen, zullen niet verbaasd zijn dat ze theologie is gaan studeren: "Als meisje las ik al vaak de Bijbel", vertelt ze.

Vooruitgang

Het verbaast haar dat niet meer mensen zich verdiepen in het christendom, ondanks dat spiritualiteit erg hip is. Dat komt omdat mensen het christendom zien als iets van vroeger, denkt ze: "Mensen denken: als je teruggaat naar het christendom, dan is er geen vooruitgang. Al het religieuze en semi-religieuze is goed, maar niet dat van vroeger."

Ze snapt wel dat het christendom, zeker in progressieve kringen een negatief imago heeft. "Door veel christenen wordt veel te menscentraal gedacht", vindt Thieme. "Men ziet de mensheid als het allerhoogste, als 'de kroon op de schepping'. Dat staat niet in de Bijbel, maar mensen denken wel dat het in de Bijbel staat. Daardoor wordt de schepping onderdrukt en puur gebruikt voor eigen gewin. Hoe kun je dan een inspiratie zijn?" vraagt ze zich af.

Ze roept christenen op om veel te meer om te zien naar de aarde. "Je moet niet alleen voor elkaar zorgen, maar voor de hele schepping. Dat heeft God toch ook gemaakt?" Als christenen dat meer zouden doen, zouden meer mensen zich erbij aansluiten, denkt ze.

Hoopvoller

Thieme vertelt dat ze eigenlijk best hoopvol is over de toekomst van het klimaat. "Het is mijn plicht om hoop te houden. Er is echt wel gedragsverandering mogelijk." Daarnaast ziet ze dat er veel meer aandacht is voor het klimaat dan een paar jaar geleden.

Ster advertentie
Ster advertentie