Cultuur & Media
EO

Wat leren we nu nog van Erasmus? 'Geef bikkelharde kritiek en incasseer ook'

foto: Creative Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat leren we nu nog van Erasmus? 'Geef bikkelharde kritiek en incasseer ook'

Ruim 500 jaar na dato kunnen we nog steeds hartstikke veel leren van de beroemde filosoof Erasmus. Dat vindt hoogleraar Erasmiaanse waarden en voormalig SP-Kamerlid Ronald van Raak. Zo moeten we niet minder, maar juist méér polariseren: "Erasmus laat zien dat je juist bikkelharde kritiek terug moet geven", zegt Van Raak in De Ongelooflijke Podcast.

#132 - Wat we kunnen leren van Erasmus, een van de grootste Europese denkers ooit (met Ronald van Raak en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast

Erasmus leefde in tijden van polarisatie en verharding, net als nu. Sterker nog: in zijn tijd was de polarisatie nog veel erger, stelt Van Raak. "Het antwoord op verharding is niet soft zijn of bruggen slaan", vindt het oud-Kamerlid. In zijn beroemde boek 'Lof der zotheid' gaf Erasmus kritiek op ongeveer iedereen. Dat kunnen van hem leren, vindt de hoogleraar: "Als je het maar met ironie doet en met zelfkritiek."

Erasmus had harde kritiek op bijvoorbeeld de kerk of de machthebbers, maar hij stond er ook voor open om zelf kritiek te krijgen. "Je kunt vrijheid niet opeisen. Vrijheid alleen mogelijk als je de ander vrijheid gunt. Daar begint vrijheid mee. Je kunt respect niet opeisen, het begint er mee dat je de ander respect geeft", stelt Van Raak. Dat laatste is voor sommigen nog wel eens moeilijk in deze tijd, vindt hij.

Bubbels

Meer polariseren, leidt dat niet tot nóg meer bubbels? Van Raak hoopt van niet: "Je hoeft elkaar niet de snappen, maar je moet wel je best doen om de ander te begrijpen", vindt hij. Erasmus zag dat als een plicht. "Je moet niet in parallelle werelden gaan leven, want dat kan niet, want we leven op één wereld", aldus Van Raak.

Het is lastig om de nalatenschap van Erasmus precies te duiden, vindt Van Raak, maar zijn invloed is onmiskenbaar. "We zijn allemaal Erasmianen", lacht hij.

Ster advertentie
Ster advertentie