Podcast

Podcast De Dag: de tweedeling Down Under

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: de tweedeling Down Under

De vaccinatiegraad in Australië is hoog, maar de vrijheden waar de inwoners op hoopten vallen tegen.

#974 - De tweedeling down under

De Australische premier Scott Morrisson probeerde dit weekend een opgewekte toon aan te slaan, want na ruim anderhalf jaar van extreem strenge coronamaatregelen gaan de grenzen verder open. Buitenlandse studenten en arbeidskrachten zijn onder voorwaarden weer welkom. Maar terwijl het land steeds verder van het slot gaat, groeien de protesten. De vrijheden gelden alleen voor gevaccineerde mensen en, zo zeggen de tienduizenden demonstranten die al weken ieder weekend de straat op gaan, de deelstaten trekken veel te veel macht naar zich toe. Vooral de deelstaatpremier van Victoria, waar Melbourne ligt, moet het ontgelden.

Correspondent Meike Wijers vertelt in podcast De Dag hoe er een tweedeling tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde Australiërs is ontstaan en hoe er ook onder de grote groep ingeënte mensen weerstand ontstaat tegen de deelstaten, die zich niet altijd aan hun woord houden.

Door de pandemie hebben de Australiërs volgens haar een lesje staatsinrichting gekregen die tot maatschappelijke en politieke spanningen leidt.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Ster advertentie
Ster advertentie