Podcast

Podcast De Dag: bye bye Shell

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: bye bye Shell

Royal Dutch Shell wil het hoofdkantoor naar Londen verhuizen en wordt daarmee helemaal Brits. Het slotstuk in een lange geschiedenis waarbij de dubbele nationaliteit van het olieconcern vaak een heikele kwestie was.

#970 - Bye bye Shell

Shellina Premix: er zijn mensen die nostalgisch terugdenken aan de tijd dat ze er met hun brommertje voor naar de pomp reden. Het schelp-logo, de gele pompen, Shell zit in het collectieve geheugen gegrift en is niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Maar Royal Dutch Shell wordt Shell, zonder 'koninklijk' en zonder 'Dutch'. Het olie- en gasbedrijf wil het hoofkantoor naar Londen verhuizen en wordt dan helemaal Brits.

Daarmee is er een knoop doorgehakt in een discussie die eigenlijk al sinds de oprichting meer dan 100 jaar geleden bij vlagen oplaait, vertelt onderzoeksjournalist en historicus Marcel Metze in podcast De Dag. Volgend jaar verschijnt van hem een boek over de geschiedenis van Shell, dat volgens hem groot is geworden dankzij politiek opportunisme op cruciale momenten in het verleden. De vraag is: past de beslissing om te verhuizen in die opportunistische geschiedenis?

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Ster advertentie
Ster advertentie