Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Waarom zijn in Nederland verkiezingen altijd op woensdag?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Waarom zijn in Nederland verkiezingen altijd op woensdag?

In het buitenland vinden verkiezingen vaak op een zondag plaats, terwijl we in Nederland altijd op een woensdag in het stemhokjes staan om het rode potlood te gebruiken. Maar waarom zijn in Nederland verkiezingen altijd op woensdag? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#87 - Waarom zijn de verkiezingen niet op zondag, zoals in het buitenland? (S04) - Alledaagse Vragen

Nederland, Engeland en Denemarken zijn de enige West-Europese landen waar de verkiezingen op een doordeweekse dag zijn. Net zoals afgelopen zondag in Brazilië zijn er veel landen die hun verkiezingen op zondag houden. Het idee hierachter is dat op deze weekenddag de bevolking zich op een vrij moment naar de stembus kan verplaatsten.

De Kiesraad, die de overheid adviseert over wetgevende en uitvoeringstechnische zaken omtrent de verkiezingen, wil ook dat zoveel mogelijk mensen hun stem komen uitbrengen. Toch heeft Nederland de verkiezingen niet op een vrije dag. Daar is namelijk een religieuze en praktische reden voor.

Nederland

In Nederland zijn de verkiezingen op een woensdag. Ondanks dat de Kiesraad iedereen de kans wil geven om te komen stemmen, vallen weekenddagen af. Vrijdag, zaterdag en zondag zijn in veel geloven religieuze dagen en deze wil de overheid als rustdag respecteren. Hierdoor valt ook de maandag af want dan moeten alle voorbereidingen in het weekend worden getroffen.

Uit de drie overige dagen is voor woensdag gekozen. De reden is praktisch. Veel stemlokalen zijn in basisscholen gevestigd en deze worden alleen op woensdagochtend gebruikt. Omdat de basisschoolkinderen op woensdagmiddag vrij zijn kan er dan gebruik worden gemaakt van de ruimte om te stemmen.

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan de aflevering in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website.

Gerelateerde podcast

Alledaagse Vragen

Alledaagse Vragen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie