Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Hoe komt een valuta aan z'n naam?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Hoe komt een valuta aan z'n naam?

Wanneer je naar het buitenland op vakantie gaat, kun je de nodige verschillende munteenheden tegenkomen met namen als de dollar, dirham, kroon en yuan. Maar hoe komt een valuta eigenlijk aan z’n naam? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het voor je uit.

#58 - Hoe komt een valuta aan zijn naam? (S04) - Alledaagse Vragen

"Dat kan natuurlijk heel erg verschillen. Populaire handelsmunten hebben wel een overeenkomst wat betreft het ontstaan van de valutanaam. Deze valuta’s werden oorspronkelijk gemaakt van zilver en goud en hebben een grote spreiding gekend binnen Europa of zelfs de oceaan over," legt Paul Beliën, Conservator van de Nationale Numismatische Collectie binnen De Nederlandsche Bank (DNB) uit. "Door het veelvoudig gebruik, wordt de munteenheid in het collectieve geheugen genesteld van mensen. Dit is de reden waarom de namen van de munten overgenomen worden."

Verschillende achtergronden

"Een bekend voorbeeld is de dollar. Dat is eigenlijk een Engelse vertaling voor het Duitse woord thaler. Deze enorm populaire muntsoort had een gewicht van 30 gram. De thaler was een stabiele en belangrijke handelsmunt. In Europa begonnen ze op verschillende plekken versies van de thaler na te maken. Uiteindelijk belandde deze valuta ook in Noord-Amerika," vertelt Beliën.

Een ander voorbeeld dat Beliën geeft, is de Chinese munteenheid yuan: "yuan is een algemene term voor munt in China. Wat letterlijk betekent rond ding." De letterlijk vertaling van het voorwerp is gebruikt als de naam voor de munt.

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan de aflevering in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie