Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Is Mark Rutte ooit vrij?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Is Mark Rutte ooit vrij?

De Tweede Kamer gaat vanaf vandaag met zomerreces: een periode waarin er geen overleg plaatsvindt tussen de Tweede Kamerleden. Is dit ook het moment waarop Rutte met vakantie gaat en van een vrije dag kan genieten? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#5 - Is Mark Rutte ooit vrij? (S04) - Alledaagse Vragen

Om meteen met de deur in huis te vallen: nee, Rutte heeft eigenlijk nooit een vrije dag van werk. Dat vertelt Petra de Koning, politiek redacteur bij het dagblad NRC, in de podcastaflevering. "Als je met een vrije dag een dag bedoelt waarop Rutte geen telefoontjes voor zijn werk heeft, dan is het antwoord nee."


De Koning publiceerde in 2020 het boek Rutte waarin ze een indringend portret schetst van de huidige premier. Voor haar werk sprak ze veel mensen uit de omgeving van Rutte. Zij hebben haar toevertrouwd dat de werkzaamheden van de premier altijd doorgaan.

"Rutte gaat wel een paar keer per jaar op vakantie, waaronder naar New York, Rome en Putten op de Veluwe. Volgens de mensen met wie hij deze reizen maakt, is hij dan nog steeds bezig met zijn werk."

Agenda

De Nederlandse premier heeft dus eigenlijk nooit vrij. "Zijn werkdag begint rond half 9 met het actua-overleg op het Ministerie van Algemene Zaken. Hij neemt dan door wat er die dag in de krant staat, wat de avond ervoor op televisie was en waar hij op moet letten,’ legt De Koning uit. "En dan wisselt het per dag wat hij daarna doet. Op zich zit zijn hele dag vol met afspraken."

Deze afspraken worden volgens De Koning al ruim van tevoren gepland. "De agenda van Rutte ligt meestal al een jaar van tevoren vast. Het gaat dan niet alleen om werkafspraken, maar ook privé-afspraken. Vrienden die met hem op vakantie gaan krijgen na de zomer een telefoontje van het Ministerie van Algemene Zaken om alweer de volgende vakanties of eetafspraken te plannen voor de rest van het jaar."

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister de aflevering nu in je favoriete podcastapp of op de NPORadio 1 website.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie