Podcast
NOS

Podcast De Dag: wanhopige Rohingya weer op de vlucht

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: wanhopige Rohingya weer op de vlucht

Met gevaar voor eigen leven begeven de Rohingya zich in gammele boten op zee. Vijf jaar geleden vluchtten ze van Myanmar naar Bangladesh. Nu dobberen ze 1800 kilometer op zee in de hoop Indonesië te bereiken.

#1260 - Wanhopige Rohingya weer op de vlucht - De Dag

Na een wekenlange tocht op zee, op gammele boten, komen steeds meer uitgeputte Rohingya-vluchtelingen aan bij de kust van de Indonesische provincie Atjeh. De moslims, oorspronkelijk uit Myanmar, zijn nergens welkom. Ze doen er alles aan om een veilig thuis te vinden en reizen daarom 18-honderd kilometer over zee van Bangladesh naar Indonesië. Het is de tweede keer in 5 jaar dat ze op de vlucht zijn.

Veel Rohingya komen om het leven tijdens de tocht over zee. Ze zijn soms wel een maand onderweg. Vorig jaar kwamen 400 mensen om het leven van de 2400 die zich op zee waagden.

In deze Podcast praten we met NOS-correspondent Mustafa Marghadi die naar Atjeh reisde, de meest noordelijke provincie van Indonesië, waar deze bootvluchtelingen aan land komen. Aangezien de Rohingya moslims zijn worden ze in het streng islamitische Atjeh met open armen ontvangen. Maar de Indonesische regering heeft nog geen uitgewerkte plannen voor structurele opvang van de Rohingya.

Podcast De Dag

Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz of Marco Geijtenbeek je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie