Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Hoeveel mensen hebben persoonsbeveiliging?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Hoeveel mensen hebben persoonsbeveiliging?

De vraag naar persoonsbeveiliging in Nederland neemt steeds meer toe. Niet langer worden enkel politici en leden van het koningshuis beschermd, maar ook journalisten en betrokkenen bij grote rechtszaken hebben te maken met reële dreiging. Hoeveel mensen worden er op deze manier in Nederland beveiligd? De redactie van de podcast Alledaagse Vragen heeft het uitgezocht.

#9 - Hoeveel mensen hebben persoonsbeveiliging? (S04) - Alledaagse Vragen

De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) kampt al geruime tijd met ernstige personeelstekorten. Door veranderingen in de samenleving is het aantal mensen dat langdurige beveiliging nodig heeft, sterk toegenomen. Desgevraagd wil de politie tegenover de podcast Alledaagse Vragen niks loslaten over het aantal mensen dat beveiligd wordt. "We vinden het niet integer tegenover de mensen die we beschermen, maar het heeft ook met veiligheidsredenen te maken," vertelt woordvoerder Dennis Janus.

Desalniettemin kwam er onlangs een kleine inzage in het aantal mensen dat vanuit de DKDB persoonsbeveiliging ontvangt. In mei 2022 gaf Willem Woelders, directeur bewaken en beveiligen, een interview met de Volkskrant over de toegenomen vraag naar persoonsbeveiliging. Bij hoge uitzondering noemde hij het aantal beveiligde personen in Nederland: naar schatting zo’n 400.

Particuliere sector

Naast de beveiliging via de DKDB kiezen bepaalde mensen er ook voor om particuliere bewaking in te schakelen. Volgens beveiligingsexpert Rico Briedjal gaat dit om een heel divers publiek: "Soms gaat het om vermogende particulieren wiens vermogen bekend is gemaakt door media-aandacht zoals de Quote 500. Daarnaast heb je te maken met mensen die in de media veel aandacht genieten en soms wat controversieel zijn, waardoor er veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden."

Waar de persoonsbeveiliging vanuit de DKDB al jaren toeneemt, blijft dat volgens Briedjal in de particuliere sector redelijk gelijk. "Het is nog steeds een heel select clubje die bereid is daar geld voor te betalen. De meeste mensen accepteren het risico toch wel meer dan ze eigenlijk zouden moeten."

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister de aflevering nu in je favoriete podcastapp of op de NPORadio 1 website.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie