Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Blijf ik even schoon bij twee keer per week douchen?

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Blijf ik even schoon bij twee keer per week douchen?

In Nederland stijgen de prijzen ongekend hard. Zo betaal je ook steeds meer voor je dagelijkse douchebeurt. Mocht je de kosten willen drukken, dan zou je ervoor kunnen kiezen om minder vaak te douchen. Maar blijf je even schoon bij tweemaal douchen in de week in plaats van iedere dag? De redactie van Alledaagse Vragen heeft het uitgezocht.

#20 - Blijf ik even schoon bij 2 keer per week douchen? (S04) - Alledaagse Vragen

Bescherming van de huid

Volgens dermatoloog Ellen de Haas is iedere dag douchen helemaal niet nodig. Te vaak douchen kan zelfs risico’s met zich meebrengen. "Door vaak te douchen haal je al het vet weg van je huid. Dat vet beschermt juist je huid en maakt het zacht." Iedere dag douchen droogt je huid uit. Een uitgedroogde huid is een goede voedingsbodem voor allerlei bacteriën. Dus bacteriologisch gezien word je van douchen dus eerder viezer dan schoner.

Twee keer per week

De Haas adviseert twee keer per week te douchen. Door regelmatig te douchen verwijder je de overtollige olie van je huid. Dit is belangrijk voor het behoud van een gezonde huid. "Als je heel lang niet doucht dan koekt je huid aan met vuil en transpiratieresten. Je ziet dit een enkele keer bij mensen die op straat zwerven en niet in de opvang gaan slapen en douchen. Ook dit is niet goed voor de huid."

Fris voelen

Mariëlle deelt tips op Instagram over bewust leven onder de naam Thegreenguidenl. Zij vertelt in de podcast dat er heel wat alternatieven bestaan om je schoon en fris te voelen zonder iedere dag onder de douche te staan. Zo zou je jezelf kunnen wassen aan de wastafel met een washandje of je haren kunnen opsteken als deze vettig beginnen te worden. "Daarnaast denk ik dat het ook een mindset shift is. Het is niet vies om niet elke dag te douchen maar het is vooral veel beter voor je huid, het milieu en je portemonnee."

Gerelateerde podcast

Alledaagse Vragen

Alledaagse Vragen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie