Podcast

Podcast De Dag: krijgt KLM te veel geld?

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: krijgt KLM te veel geld?

In de ruim honderdjarige geschiedenis van KLM is het bedrijf afhankelijk van subsidies en steunpakketten. Waarom wordt de luchtvaartmaatschappij 'tegen elke prijs' in de lucht gehouden?

#1021 - Krijgt KLM te veel geld? - De Dag

De KLM is de afgelopen honderd jaar gemiddeld één keer in de tien jaar failliet gegaan. Telkens wordt de luchtvaartmaatschappij gered met subsidies of steunpakketten, ook tijdens de coronacrisis. Onderzoeksjournalist Ties Joosten van Follow the Money deed voor zijn boek De Blauwe Fabel uitgebreid historisch onderzoek naar de geldstromen en speciale band tussen de overheid en KLM.

Staat de KLM op omvallen, dan schiet de overheid te hulp, zegt Joosten in podcast De Dag. Maar als je de kosten en baten naast elkaar legt, kun je je volgens hem afvragen of die steun nog wel maatschappelijk verantwoord is. Zeker in het licht van de klimaatambities. Ties Joosten pleit ervoor om in debatten over de toekomst van KLM en de luchtvaart minder vanuit liefde en trots voor 'de blauwe zwaan' te denken en meer naar de feiten te kijken. Misschien is een krimp van KLM dan wel logischer dan de ambitie van groei.

​​​​​​​Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Ster advertentie
Ster advertentie