Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – worden er in het buitenland nog eerste vaccinaties gezet?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – worden er in het buitenland nog eerste vaccinaties gezet?

Dit najaar kan iedereen boven de 12 jaar een herhaalprik halen tegen corona. Voor ons is dit al de zoveelste prik die je kan krijgen tegen het virus. Maar worden er in het buitenland nog steeds eerste vaccinaties gezet? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#81 - Worden er wereldwijd nog eerste vaccinaties gezet? (S04) - Alledaagse Vragen

"Dat gebeurt in sommige landen. Maar in de meeste landen zijn al vaccinatiecampagnes geweest. Er zijn nog wel eerste dosissen die worden gegeven, maar dat zijn er niet veel," vertelt viroloog Marc van Ranst. "Wanneer je het over de hele wereld bekijkt, dan heeft ongeveer 68 procent van de wereldbevolking minstens één dosis gehad."

Steun

In Afrika zijn nog een groot aantal landen waar het merendeel van de bevolking de eerste prik moet ontvangen. In Benin is maar 22 procent van de bevolking geprikt en in Niger slechts 12 procent.

Om dit aantal op te krikken is afgelopen zomer nog een flinke vaccinatiecampagne opgezet. Daarbij werden per dag ruim drie miljoen prikken gezet. De EU investeerde in totaal 525 miljoen euro om de vaccinaties in het continent op orde te krijgen. Onlangs trok de Duitse Bank KWF nogmaals 25 miljoen euro uit om de vaccinatiegraad in Benen en Niger op peil te krijgen.

Andere zorgen

"Wanneer ontwikkelingslanden een vaccinatiecampagne willen organiseren dan kost dat bij hen ongeveer meer dan de helft van hun gezondheidsbudget voor dat jaar," zegt Van Ranst. "Terwijl in Nederland en België kost dat 0,5 procent van het budget. Daarnaast zijn er in deze landen nog andere problemen waar aandacht aan besteed moet worden, zoals malaria en HIV. Ze kunnen zich dan niet permitteren om meer dan de helft van het gezondheidsbudget te besteden aan een vaccinatiecampagne."

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan de aflevering in je favoriete podcast-app of op de NPO Radio 1-website.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie