Podcast

Alledaagse Vragen – Waarom word je kaal op je kruin?

BNNVARA
foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Waarom word je kaal op je kruin?

Kaalheid bij mannen is nog altijd een veel besproken onderwerp. Sommigen proberen het te verbergen met een pet of een overgebleven stukje haar. Anderen dragen hun kale hoofd met trots. Maar waarom word je kaal op je kruin? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#75 - Waarom word je kaal op je kruin(tje)? (S04)

"Bij het kaal worden gaat het hormoon testosteron een andere rol spelen en het krijgt daardoor een andere invloed op het haarzakje," vertelt Tristan van Dongen, dermatoloog in opleiding bij het Erasmus MC. "Het zorgt voor een negatieve invloed. Op het moment dat de doorbloeding van de hoofdhuid minder wordt, komt er meer druk op het haarzakje. In plaats van de haargroei te stimuleren gaat het dat onderdrukken."

Doorbloeding van je haarzakjes

"De veranderingen in de hoofdhuid ontstaan met name door de schedelspieren. Deze trekken de hoofdhuid langzaam strak," vervolgt Van Dongen. "Doordat de hoofdhuid langzaam strakker wordt getrokken gedurende je leven, neemt de doorbloeding af en komt er meer druk op de haarzakjes te staan. In combinatie met het negatieve testosteron, verlies je je hoofdhaar. Als je de hoofdhuid straktrekt over je schedel dan is de druk niet overal hetzelfde. Op sommige plekken is deze hoger dan op andere plekken. De plekken waar de druk het hoogste is zijn je kruin en inhammen, waardoor je hier het kaal worden duidelijk ziet."

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan de aflevering in je favoriete podcast-app of op de NPO Radio 1-website.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie