Podcast
VPRO

Ook in Zuid-Europa komt de torenhoge inflatie hard aan

foto: Europa Draait Doorfoto: Europa Draait Door
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook in Zuid-Europa komt de torenhoge inflatie hard aan

Door heel Europa rijzen de prijzen de pan uit: in Spanje kunnen door de hoge dieselprijs vissersboten niet meer uitvaren, in Italië moet op last van de overheid de airco minder hoog, en in Duitsland wordt bier stukken duurder. Is de oorlog in Oekraïne hier de reden voor, of is er meer aan de hand?

# 18 - Help! Het inflatiespook heeft Europa in zijn greep (S04) - Europa draait door

In maart lagen de prijzen 9,7 procent hoger dan een jaar eerder. Volgens econoom Mathijs Bouman komt het overgrote deel van die prijsstijging nog steeds door de hogere energiekosten, zo vertelt hij in de nieuwe aflevering van de VPRO-Podcast Europa Draait Door van Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit. "Van die 9,7 procent is driekwart energie-gerelateerd," vertelt hij. Bouman stelt daarom dat de hoge inflatie tot nu toe vooral te wijden is aan een "energieschok."

Vooral in Zuid-Europa worden de gevolgen van die inflatie al enorm gevoeld. In Spanje worden zelfs de klassieke 'patatas bravas' steeds duurder. "In Zuid-Europa hebben mensen wat minder vet op de botten, waardoor ze het wat sneller voelen,” stelt Bouman. Toch worden er heel veel Nederlanders ook al enorm hard geraakt. “We compenseren wel de echte minima in Nederland,” vertelt Bouman, “maar er is ook nog een groep daarboven, de armere werkenden, die het echt heel moeilijk hebben."

Gerelateerde podcast

Europa draait door

Europa draait door

Europa Draait Door

Europa Draait Door is de wekelijkse podcast van Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn, waarin ze proberen om grote actuele onderwerpen in Europa meer inzichtelijk te maken. Luister via NPO Luister of andere podcastplatforms!

Ster advertentie
Ster advertentie