Podcast
VPRO

'Alle ballen staan op een Frans Europa'

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Alle ballen staan op een Frans Europa'

Ondanks verschillende peilingen waar een spannende race werd verwacht, won Macron afgelopen zondag met een ruime voorsprong de verkiezingen in Frankrijk, en heeft hij weer een ruim mandaat. Tegelijkertijd heeft zijn Duitse collega, Olaf Scholz, het een stuk lastiger door zijn conservatieve opstelling jegens het leveren van wapens aan Oekraïne. Biedt dit een uitgelezen kans voor Macron om als absolute leider het Europees beleid van de komende jaren te gaan bepalen?

#17 - Moeten we straks allemaal naar Macron luisteren? (S04)

De vriendin van Poetin

"Ik heb nooit geloofd dat Macron zou verliezen," vertelt Europa-expert René Cuperus in de nieuwe aflevering van de VPRO-Podcast Europa Draait Door van Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit. Volgens Cuperus zorgde de nauwe band tussen Marine Le Pen en Vladimir Poetin ervoor dat ze weinig kans maakte.

Le Pen’s partij sloot enkele jaren geleden een lening af met een Russische bank voor haar verkiezingscampagne, en ze is vaak gefotografeerd met Poetin. "Het zou onvoorstelbaar zijn dat de vriendin van Poetin in oorlogstijd zou winnen," stelt Cuperus.

De grote leider van Europa

Nu Macron voorlopig President blijft, kan hij zich gaan profileren als de grote leider in Europa, zeker omdat de Duitse bondskanselier Scholz zich vooralsnog terughoudend opstelt. "Macron is onbetwist de grote leider van Europa," stelt Cuperus. Volgens hem is dat terug te zien in het feit dat Macron goede banden onderhoudt met de Italiaanse premier Draghi, en is ook Commissievoorzitter Ursula von der Leyen erg op de Franse hand. "Alle ballen staan dus op een Frans Europa."

Volgens Cuperus is dat niet per se een slechte ontwikkeling, zeker als het gaat om defensie en buitenlandse politiek. "De Fransen zijn de echte strategische denkers in Europa. Die moeten wij volgen als het gaat om de wereldpolitiek."

Gerelateerde podcast

Europa draait door

Europa draait door

Europa Draait Door

Europa Draait Door is de wekelijkse podcast van Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn, waarin ze proberen om grote actuele onderwerpen in Europa meer inzichtelijk te maken. Luister via NPO Luister of andere podcastplatforms!

Ster advertentie
Ster advertentie