Podcast
NOS

De Onbekende Kinderen: Jetje, de baby die de oorlog niet overleefde

foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. De Onbekende Kinderen: Jetje, de baby die de oorlog niet overleefde

Nog geen negen maanden is Jetje Hamburger als zij in 1944 sterft na een lange treinreis van Kamp Westerbork naar het concentratiekamp Bergen-Belsen in Duitsland. Jetje is één van de 51 onbekende kinderen. Een groep joodse jongens en meisjes waarvan niet duidelijk is wie ze zijn. 50 kinderen overleven op wonderbaarlijke wijze de ontberingen, alleen de kleine Jetje heeft het niet gered.

#2 - De trein naar Bergen-Belsen - De Onbekende Kinderen van Kamp Westerbork

Over de 51 kinderen gaat de podcast De Onbekende Kinderen van Kamp Westerbork. Rob Trip spreekt met enkelen van hen, inmiddels kwieke tachtigers.

Jetje Hamburger wordt geboren in 1943 in Eindhoven. Haar ouders zijn dan al niet meer samen. Haar vader zit in een kamp in Polen, haar moeder is ondergedoken. En tijdens die onderduik bevalt ze van Henriëtte Delia, roepnaam Jetje. Het meisje en haar oudere broertje Bert worden gescheiden van hun moeder en komen op een ander onderduikadres terecht. Hun moeder laat nog foto’s maken van haar kinderen. Ze wil ze naar hun vader sturen.

Verraad

De kinderen – baby Jet en haar 3-jarige broertje - worden verraden, opgepakt en naar Kamp Westerbork gestuurd. Daar komen ze terecht in de weeshuisbarak. Op 13 september 1944 moeten ze met de andere kinderen op transport. Het is het laatste transport dat uit Westerbork naar de concentratiekampen vertrekt.

Verzorgster Mary Adriaansz – een opgepakte joodse vrouw uit Rotterdam- bekommert zich om de kinderen. In de podcast De Onbekende Kinderen van Kamp Westerbork vertelt zij hoe dat was. Waaraan Jetje is overleden weet Mary Adriaans niet. "Vermoedelijk aan uitdroging. Ik kon haar niets geven. De melk die we in Westerbork hadden meegekregen, was na een dag al zuur."

Bert– het broertje van Jet- overleeft de oorlog wel. Hij is vijf jaar als hij vanuit Theresienstadt terugkeert naar Nederland. Bert wordt herenigd met zijn ouders. Aan de journalist Daphne Meijer vertelde hij meer dan twintig jaar geleden hierover. "Ik heb mijn ouders verteld dat de baby dood was. Das Baby ist gestorben, schijn ik gezegd te hebben."

Bert herinnert zich niets van de dood van zijn kleine zusje en de treinreis. Hij was toen net vier jaar oud. Na de oorlog heeft hij Mary Adriaansz ontmoet en die heeft hem veel kunnen vertellen.

foto: NOS

Jetje Hamburger

De Onbekende Kinderen van Kamp Westerbork

Rob Trip gaat op zoek naar het bijzondere verhaal van een groep van 51 Joodse kinderen die als door een wonder bijna allemaal drie nazi-kampen wisten te overleven.

Wil je reageren? Dat kan via deonbekendekinderen@nos.nl.

Luister de podcast via NPO Luister of alle andere podcast-apps.

Meer informatie vind je op de overzichtspagina nporadio1.nl/de-onbekende-kinderen

Ster advertentie
Ster advertentie