Podcast

'Mijn moeder herkende mij niet meer toen ik na de oorlog thuiskwam'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Mijn moeder herkende mij niet meer toen ik na de oorlog thuiskwam'

Louk de Liever overleeft als kind meerdere concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als hij terugkomt in Nederland herkent zijn moeder hem niet meer. In de podcast De Onbekende Kinderen van Kamp Westerbork spreekt Rob Trip met hem.

#3 - Leeuwen en tijgers - De Onbekende Kinderen van Kamp Westerbork

Louk zit tijdens de oorlog op een andere plek ondergedoken dan zijn vader en moeder, omdat het veiliger is voor de Joodse familie om niet bij elkaar te blijven. Twee jaar woont Louk bij zijn onderduikfamilie in Amsterdam, tot hij in de zomer van 1944 wordt hij verraden en naar kamp Westerbork moet.

In kamp Westerbork viert hij zijn vijfde verjaardag. "De mensen die mij daar verzorgden hebben een taart voor mij gemaakt van hooi, stro, aardappelschillen, koolraapschillen. Die taart was niet te eten, maar toch was ik er wel blij mee. Een kind krijgt een taart als die jarig is."

In het kamp is Louk een van de 'Onbekende Kinderen’' Een groep van 51 opgepakte Joodse baby's, peuters en kleuters van wie niemand precies weet hoe ze heten en wie hun ouders zijn.

De groep kinderen moet met de laatste trein vanuit Westerbork naar Bergen-Belsen en komt uiteindelijk in Theresienstadt. In dat concentratiekamp in Tsjechië worden de kinderen bevrijd. Na twee jaar in de onderduik en drie kampen gaat Louk terug naar zijn huis in Nijkerk.

Quote

Toen ze het litteken zag, zei ze dat ze me wel moest erkennen. Maar er is nooit meer een band geweest.

Louk de Liever in de podcast De Onbekende Kinderen van Kamp Westerbork

Geen warm welkom

Zijn ouders heeft Louk dan al drie jaar niet gezien, maar de ontmoeting is kil. Zijn moeder herkent hem niet. Ze zegt zelfs dat ze zeker weet dat Louk haar zoon niet is. Hij moet zijn schoen uittrekken, want als klein kind heeft hij in glas getrapt. "Toen ze het litteken zag, zei ze dat ze me wel moest erkennen. Maar er is nooit meer een band geweest."

Joodse ouders die de oorlog zelf ternauwernood overleven, hebben hun eigen trauma's en dat maakt het lastig om een goede relatie op te bouwen met hun kinderen, die ze soms jarenlang niet hebben gezien. Tussen Louk en zijn moeder komt het niet meer goed. Hij heeft een vervelende jeugd. Daar komt bij dat niemand hem gelooft als hij vertelt wat hij heeft meegemaakt.

Louk zegt namelijk dat hij tijdens de reis terug naar Nederland leeuwen en tijgers heeft gezien. Niemand gelooft dat hij in het verwoeste Duitsland wilde dieren heeft kunnen zien. In aflevering 3 van de podcast De Onbekende Kinderen van Kamp Westerbork vertelt Louk hoe hij jarenlang beschuldigd werd van liegen en hoe dat zijn leven heeft beïnvloed. Ook wordt duidelijk hoe het nu precies zit met die leeuwen en tijgers.

De Onbekende Kinderen van Kamp Westerbork

Rob Trip gaat op zoek naar het bijzondere verhaal van een groep van 51 Joodse kinderen die als door een wonder bijna allemaal drie nazi-kampen wisten te overleven.

Wil je reageren? Dat kan via deonbekendekinderen@nos.nl.

Luister de podcast via NPO Luister of alle andere podcast-apps.

Meer informatie vind je op de overzichtspagina nporadio1.nl/de-onbekende-kinderen

Ster advertentie
Ster advertentie