Podcast

'Windparken van Rob Jetten gaan black-outs veroorzaken' - Podcast Ongehoord Nieuwscafé

foto: Ongehoord Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Windparken van Rob Jetten gaan black-outs veroorzaken' - Podcast Ongehoord Nieuwscafé

In aflevering #12 van het Ongehoord Nieuwscafé is Guus Berkhout te gast. Hij is emeritus hoogleraar geofysica en president van de internationale CLINTEL Groep, een dwarse klimaatdenktank. Berkhout waarschuwt voor het plan van D66-minister Rob Jetten om de windenergie op zee fors uit te breiden. “Op die manier krijgen we stroomstoringen en black-outs.” Kernenergie daarentegen kan een nieuwe Gouden Eeuw inluiden. Zoals gebruikelijk neemt columnist Arthur van Amerongen het slotwoord voor zijn rekening. Presentatie: Roelof Bouwman en Yernaz Ramautarsing.

#12 - ‘Windparken van Rob Jetten gaan black-outs veroorzaken’ - Podcast Ongehoord Nieuwscafé

Rustig aan met elektrificering

Het kabinet wil op de Noordzee drie nieuwe windparken aanleggen. Er komen zo 750 tot 800 windmolens bij, ten noordwesten van Noord-Holland en ten noorden van de Waddeneilanden, kondigde D66-minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) vorige week aan.

“Dat past helemaal niet bij het bestaande stroomnet,” waarschuwt Berkhout. “Er gaan zo - want het waait niet altijd even hard - geweldige schommelingen optreden in de stroomproductie. Dat wordt een heel instabiele toestand. Op deze manier krijgen we stroomstoringen en black-outs. Doe liever rustig aan met de elektrificering van de samenleving.”

Nieuwe Gouden Eeuw

De toekomst van onze energievoorziening is kernenergie, meent Berkhout. “Het is schoon, het is betrouwbaar en het is veilig – dat hebben we de afgelopen zestig jaar kunnen leren." Uraniumrectoren, verwacht hij, zullen steeds vaker vervangen gaan worden door reactoren die thorium als brandstof gebruiken.

“Thorium komt veel meer voor in de aardkost dan uranium. Anderen voordelen zijn dat een thoriumreactoren duidelijk minder radioactief afval produceren en ook nog eens minder bruikbaar materiaal om kernwapens van te maken. Als we het echt willen, zou Nederland zelfs een leidende rol kunnen krijgen bij het bouwen van thoriumreactoren. Het kan onze nieuwe Gouden Eeuw worden.”

Meer podcasts van Ongehoord Nederland?

Elke week scherpe discussies en eerlijke meningen over wat er écht speelt, hoor je in het Ongehoord Nieuwscafé. Zonder censuur en geen blad voor de mond. Het gesprek van de dag uit politiek, media en het land! Luister Het Ongehoord Nieuwscafé via NPO Luister, de website of app van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers hoor je in Ongehoorde Verhalen. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. Luister Ongehoorde verhalen via NPO Luister, de NPO Radio 1 website of app, of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie