Podcast

'Er komt grote sociale onrust als gevolg van stijgende inflatie' - Podcast Ongehoord Nieuwscafé

foto: Ongehoord Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er komt grote sociale onrust als gevolg van stijgende inflatie' - Podcast Ongehoord Nieuwscafé

In aflevering nummer 11 van het Ongehoord Nieuwscafé zit Willem Cornax aan de stamtafel. Hij is voorzitter van het Ludwig von Mises Instituut, een tegendraadse economische denktank. "Er komt grote sociale onrust", voorspelt Cornax. "Kijk in welk traject we zitten met de ontwaarding van ons geld. Of je veel of weinig hebt verdiend: je pensioen stelt straks niks meer voor. Moet ik de verwarming aanzetten of mijn kind te eten geven – dat kan op termijn voor veel mensen de keuze gaan worden." Zoals gebruikelijk neemt columnist Arthur van Amerongen het slotwoord voor zijn rekening. Presentatie: Roelof Bouwman en Yernaz Ramautarsing.

#11 - ‘Er komt grote sociale onrust als gevolg van stijgende inflatie’ - Podcast Ongehoord Nieuwscafé - Ongehoord Nieuwscafé

Stijgende Inflatie

De inflatie – inmiddels meer dan 7 procent – was de afgelopen 40 jaar nog nooit zo hoog. Oorzaak, volgens Cornax: de Europese Centrale Bank (ECB). "Van 2019 tot en met 2021 is de balans van de ECB verdubbeld. Er is dus enorm veel geld bijgedrukt. Ook is de afgelopen twee jaar een groot deel van de economie door de overheid stilgelegd onder het mom van corona. Dat heeft gezorgd voor enorme schokken in de productieketen. Bij gelijkblijvende vraag krijg je dan prijsstijgingen."

Voor mensen die zich tegen de inflatie willen beschermen heeft Cornax een tip. "Zet het geld dat je over hebt – hoe weinig het misschien ook is - om in goud of zilver. Investeer in zaken waar de overheid niet makkelijk bij kan."

Met verbazing nam Cornax onlangs kennis van een uitspraak van minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting, die het woningtekort toeschreef aan te weinig overheidsingrijpen. "In werkelijkheid heeft de overheid zich juist veel te veel bemoeid met de woningmarkt."

Hier en daar is gesuggereerd dat de financieel niet onderlegde minister van Financiën Sigrid Kaag maar beter kan verkassen naar een ander departement, nu de economische problemen zich opstapelen. Maar, zegt Cornax: "Het maakt niet zoveel uit wie daar zit. Ons fiscale en monetaire beleid bepalen we immers niet meer zelf."

Meer podcasts van Ongehoord Nederland?

Elke week scherpe discussies en eerlijke meningen over wat er écht speelt, hoor je in het Ongehoord Nieuwscafé. Zonder censuur en geen blad voor de mond. Het gesprek van de dag uit politiek, media en het land! Luister Het Ongehoord Nieuwscafé via NPO Luister, de website of app van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers hoor je in Ongehoorde Verhalen. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. Luister Ongehoorde verhalen via NPO Luister, de NPO Radio 1 website of app, of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie