Podcast

'Jongeren worden steeds rechtser' - Podcast Ongehoord Nieuwscafé

foto: Ongehoord Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Jongeren worden steeds rechtser' - Podcast Ongehoord Nieuwscafé

In de negende aflevering van het Ongehoord Nieuwscafé zijn twee frisse, jonge lijsttrekkers te gast. Ze hopen op 16 maart te scoren bij de gemeenteraadsverkiezingen. De 24-jarige Hendrik Wakker, PVV-aanvoerder op Urk, rekent daarbij vooral op de stemmen van jongeren. “Die worden steeds rechtser.” De Amsterdamse SGP-lijsttrekker Mathieu van Spronsen (21) wil vooral laten zien dat zijn partij er niet alleen is voor de biblebelt. Columnist Arthur van Amerongen neemt, zoals elke week, het slotwoord voor zijn rekening. Presentatie: Yernaz Ramautarsing en Roelof Bouwman.

#9 - 'Jongeren worden steeds rechtser' - Podcast Ongehoord Nieuwscafé - Ongehoord Nieuwscafé

Eigenheid verdwijnt

Hendrik Wakker studeert Hebreeuwse taal en cultuur en Midden-Oosten studies aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werd al op jonge leeftijd actief voor de PVV en is sinds 2018 het enige raadslid van de partij op Urk. Dat is geen vanzelfsprekendheid, want verreweg de meeste kiezers op het voormalige eiland zijn van orthodox-protestantse signatuur en stemmen al sinds jaar en dag vooral op de SGP, de ChristenUnie en het CDA.

Maar, merkt Wakker, “Urk groeit en de eigenheid van ons dorp verdwijnt een beetje. De gemiddelde Urker heeft het gevoel dat hij in Den Haag niet meer wordt begrepen. Cultureel zijn wij natuurlijk altijd al een beetje anders geweest. Juist nu je ziet dat Nederland steeds liberaler wordt, trekken veel jongeren op Urk de andere richting op. Ze worden steeds conservatiever en gaan steeds rechtser stemmen.”

Drugs en prostitutie

Mathieu van Spronsen (21) is afkomstig uit een SGP-gezin op Goeree-Overflakkee en studeert sinds een aantal jaren theologie aan de Amsterdamse Vrije Universiteit. In de hoofdstad deed zijn partij vier jaar geleden onder aanvoering van Paula Schot voor het eerst sinds zeer lange tijd een gooi naar een zetel in de gemeenteraad. De 546 behaalde stemmen (0,16 procent) bleken echter bij lange na niet voldoende.

Toch probeert de SGP het op 16 maart opnieuw. “We willen laten zien dat we niet alleen een partij zijn voor de biblebelt en dat we ook voor Amsterdam zinnige standpunten hebben.” De campagne van de SGP gaat vooral over drugs en prostitutie (daar is de partij uiteraard tegen), bevordering van de zondagsrust en bestrijding van antisemitisme.

Gemeenteraadsverkiezingen een test voor het kabinet?

Worden de gemeenteraadsverkiezingen een referendum over het nieuwe kabinet-Rutte? Volgens Wakker zal het wel meevallen. “Op Urk wordt vooral op personen gestemd. Maar ik denk wel dat CDA en ChristenUnie bij ons flink gaan verliezen.”

In Amsterdam hebben zowel het CDA als de ChristenUnie slechts één zetel in de gemeenteraad. Is de deelname van de SGP daarom niet riskant voor voorstanders van christelijke politiek? “Wij zijn vóór zoveel mogelijk christelijke raadszetels,” zegt Van Spronsen. “Oók als het zetels van CDA en ChristenUnie zijn, zijn we daar heel gelukkig mee. Tegelijkertijd is het zo dat ook SGP’ers in Amsterdam op de SGP moeten kunnen stemmen, als ze dat willen. Over vier jaar zou het mooi zijn als we gezamenlijk kunnen optrekken.”

Meer podcasts van Ongehoord Nederland?

Elke week scherpe discussies en eerlijke meningen over wat er écht speelt, hoor je in het Ongehoord Nieuwscafé. Zonder censuur en geen blad voor de mond. Het gesprek van de dag uit politiek, media en het land! Luister Het Ongehoord Nieuwscafé via NPO Luister, de website of app van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers hoor je in Ongehoorde Verhalen. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. Luister Ongehoorde verhalen via NPO Luister, de NPO Radio 1 website of app, of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie