Podcast

'Migranten zijn een groeimarkt voor rechtse partijen' – Podcast Ongehoord Nieuwscafé

foto: Ongehoord Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Migranten zijn een groeimarkt voor rechtse partijen' – Podcast Ongehoord Nieuwscafé

In de tiende aflevering van het Ongehoord Nieuwscafé zitten de twee makers van het rechtse YouTube-kanaal UP! Network aan de stamtafel: jurist en psycholoog Avish Jajairam en politiek antropoloog en docent Shashi Roopram. Ze zijn van Hindoestaans-Surinaamse origine, maar moeten niets hebben van het vooroordeel dat bruine mensen allemaal links zijn. "Wij willen een waarheidsgetrouw beeld van de wereld leveren. Veel Surinamers zijn conservatief." Columnist Arthur van Amerongen spreekt, zoals elke week, een slotbeschouwing uit. Presentatie: Yernaz Ramautarsing en Roelof Bouwman.

#10 - ‘Migranten zijn een groeimarkt voor rechtse partijen’ – Podcast Ongehoord Nieuwscafé

Eerste kennismaking

Roopram en Jajairam leerden elkaar een kleine twintig jaar kennen tijdens hun studententijd in Leiden. "We zijn beiden heel erg tegendraads. Dus er was direct een klik."

Eén van de dingen die ze toen al opviel: dat – als het in Nederland gaat over Surinamers – vaak alleen Afro-Surinamers aan bod komen. Jajairam: "Denk aan Sylvana Simons en Clarence Seedorf. Hindoestanen daarentegen zijn als groep een beetje onzichtbaar. Dat komt: in veel opzichten zijn ze best goed geïntegreerd. Je hebt geen last van Hindoestanen. We halen het nieuws niet."

Niet één soort Surinamer

Onderscheid maken tussen Surinamers valt vooral in linkse kring niet altijd goed. Roopram: "Daar wordt de Surinaamse gemeenschap vaak neergezet als een homogene groep. Subcategorieën bestaan niet. En vervolgens wordt er dan een liefdevolle saus overheen gegooid."

Terwijl we, juist door te kijken naar de onderscheidende kenmerken van migrantengroepen, veel kunnen leren over hun kansen op maatschappelijk succes. Juist alle groepen als een monoliet zien, beperkt emancipatie. Jajairim: "Het is heel goed om te weten wat je waard bent en wat voor package je zelf bent. We moeten af van die kramp."

De toekomst

Roopram is aan de Universiteit voor Humanistiek (UvH) bezig aan een promotieonderzoek naar de vraag waarom migranten op anti-migratiepartijen stemmen. "Dat is een groeimarkt voor rechtse partijen."

Meer podcasts van Ongehoord Nederland?

Elke week scherpe discussies en eerlijke meningen over wat er écht speelt, hoor je in het Ongehoord Nieuwscafé. Zonder censuur en geen blad voor de mond. Het gesprek van de dag uit politiek, media en het land! Luister Het Ongehoord Nieuwscafé via NPO Luister, de website of app van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers hoor je in Ongehoorde Verhalen. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. Luister Ongehoorde verhalen via NPO Luister, de NPO Radio 1 website of app, of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie