Podcast

Als je al veertig jaar foto's maakt van de oranjes, ken je ze dan écht?

foto: ANP / Patrick van Katwijkfoto: ANP / Patrick van Katwijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Als je al veertig jaar foto's maakt van de oranjes, ken je ze dan écht?

[EO] Als je keer op keer, reis na reis, met Willem-Alexander en Máxima optrekt om foto's te maken, bouw je dan een persoonlijke band met ze op? In de Blauw Bloed-podcast waren fotografen Vincent Mentzel en Patrick van Katwijk te gast, die beiden bekende koppen zijn voor de koninklijke familie. "Ik ken ze wel, maar het blijft altijd 'meneer' en 'majesteit'."

#2 - Wat maken de hoffotografen mee bij de Oranjes? - Blauw Bloed

Beiden maakten al duizenden foto's van leden van het koningshuis. Soms portretten in opdracht, maar ook foto's van officiële bezoeken in binnen- en buitenland. Mentzel maakte bijvoorbeeld het portret dat op dit moment op de euromunten staat en Van Katwijk schoot de iconische foto van de familie die geschokt reageerde op de aanslag in Apeldoorn in 2009.

Willem-Alexander is erg losjes

Een foto maken van de koninklijke familie mag niet zomaar. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) probeert toezicht te houden.

Dit betekent echter niet dat hij dan helemaal geen foto maakt, vertelt hij: "Het spel is dan om het aan de koning of koningin zelf te vragen, ook al mag dat officieel helemaal niet." Ze gaan daarin regelmatig mee, vertelt de fotograaf: "Dan sta je bij een mooi uitzichtpunt en dan denk ik: kom op, we zijn aan de andere kant van de wereld. Dan spreek je Willem-Alexander aan, die is daar heel prettig in, en die zegt dan: 'ja is goed' en dan draait 'ie om. Dat hoeft maar tien seconden te duren."

Persoonlijke band

Maar ken je ze na al die jaren écht? Van Katwijk denkt van wel, "zeker Willem-Alexander en Máxima." Maar er is een maar aan het verhaal: "Er is een verschil tussen iemand kennen in publieke functie en een vriendschap opbouwen. Het blijft altijd 'meneer' en 'majesteit'. Het is niet dat ik een keer Alex zeg." Dit is ook nodig voor een persoonlijke distantie, vindt hij.

Mentzel, die al wat langer meeloopt als fotograaf, hield vooral een persoonlijke band over met wijlen prins Claus. "Ik heb hem zelfs een keer opgezocht in Vietnam. Ik was aan het reizen in Cambodja en ik wist dat Claus in Vietnam was, dus ik heb hem ontmoet in Hanoi. Dat was zó leuk. Ik heb prettige foto's van hem gemaakt terwijl hij door Hanoi wandelt en met mij kletst."

Podcast

De Blauw Bloed-podcast is voor royaltyliefhebbers die houden van een verdiepend gesprek. Elke twee weken praat presentator Tirza van der Graaf met mensen uit de wereld van royalty en het Koninklijk Huis. In de eerste aflevering was Carel Kraaijenhof te gast. Luister de podcast via de website van NPO Radio 1, via de app of via je favoriete podcastapp.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie