Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Hoeveel winst maak je als je een relatie hebt?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Hoeveel winst maak je als je een relatie hebt?

Het aantal singles in Nederland is de afgelopen jaren flink toegenomen, waardoor een steeds grotere groep mensen zichzelf financieel moet redden. Maar hoeveel goedkoper ben je als stel eigenlijk uit? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit!

#51 - Hoeveel winst maak je als je een relatie krijgt? (S04) - Alledaagse Vragen

"Als je een berekening maakt, en naar de kostenbesparing kijkt, dan kun door te gaan samenwonen zo'n zevenhonderd euro per maand en per persoon besparen," vertelt Arjen van financieel blog Moneymeister. Op zijn blog heeft hij onderzoek gedaan naar de financiële positie van singles ten opzichte van mensen die samenwonen. "Dit is wel op basis van een standaardberekening en is in de praktijk uiteraard heel erg afhankelijk van je situatie."

De kostenbesparing komt volgens Arjen door verschillende dingen tot stand. "Je kunt uiteraard de huur delen met zijn tweeën waardoor je goedkoper uit bent, maar ook zaken als afvalstoffenheffing zijn duurder voor singles dan koppels," zegt Arjen. "Wanneer we de gemeente Amsterdam als voorbeeld nemen scheelt dat bijvoorbeeld 100 euro per jaar. En volgens het Nibud zijn ook zaken als boodschappen en waterkosten goedkoper voor twee personen dan wanneer je deze in je eentje moet betalen."

Petitie

De hogere kosten voor singles was voor theatermaker Manon Moed een reden om vorig jaar een petitie te starten. Door deze aan te bieden aan premier én vrijgezel Mark Rutte hoopt ze de financiële positie van veel alleenstaanden te verbeteren. Volgens Moed worden singles door bedrijven en de overheid financieel benadeeld omdat ze alleen zijn en is het gezin nog altijd de norm in een maatschappij.

Logisch

Desalniettemin is niet iedereen ervan overtuigd dat singles in Nederland financieel gediscrimineerd worden. Een van hen is Jan Latten, voormalig anchor van het Centraal Bureau voor de Statistiek. "Ik denk niet dat singles gediscrimineerd worden, maar ik denk wel dat er meer mensen zijn die alleen wonen en het gevoel hebben dat ze gediscrimineerd worden omdat ze zien dat zo'n koppel zich veel meer kan veroorloven. Maar dat is natuurlijk logisch: als je met z'n tweeën bent en beide een baan hebt dan heb je soort inkomensverdubelaar."

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister de aflevering nu in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie