Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen- Wat zijn de taken van Prins Carnaval?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen- Wat zijn de taken van Prins Carnaval?

Vandaag is het de elfde van de elfde. Een belangrijke dag voor alle carnavalsvierders. Op deze dag wordt Prins Carnaval bekent gemaakt. Maar welke taken heeft een Prins Carnaval eigenlijk? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#95 - Wat doet een Prins Carnaval? (S04) - Alledaagse Vragen

"Prins Carnaval is het centrale figuur tijdens het feest. Hij heeft de taak om tijdelijk de macht over te nemen van de burgermeester", vertelt carnavalsexpert Sander Mattheijssen. "Daarmee regeert hij over alle inwoners van een dorp of stad. Maar dit is natuurlijk allemaal wel met een knipoog. Deze regeerder viert voornamelijk feest met zijn inwoners. Naast het feesten zorgt de Prins dat het dorp of de stad goed door de carnavalsdagen heen komt. Zodat de burgemeester op Aswoensdag de draad weer kan oppakken."

Optocht

"Iedere vereniging en plaats heeft zijn eigen programma tijdens carnaval. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen, namelijk een optocht", zegt Mattheijssen. "Dit is het hoogtepunt van het carnavalsfeest. Tijdens dit fenomeen rijdt Prins Carnaval door de straten met zijn eigen carnavalswagen."

Kosten

In de podcast wordt ook stilgestaan bij de kosten die een Prins Carnaval moet maken. De functie mag dan wel een eer zijn, maar het komt regelmatig voor dat een gekozen ook diep in de buidel moet tasten voor zijn functie. Hoeveel je als prins kwijt bent aan feest verschilt volgens Mattheijssen per stad. "Wanneer je in Limburg Prins Carnaval bent moet je een grote zak met geld betalen, maar dat is niet overal zo. In sommige dorpen betaalt de prins alleen één vat met bier en zijn steek. Een steek is de hoed die de Prins draagt bij zijn traditionele kleding."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Gerelateerde podcast

Alledaagse Vragen

Alledaagse Vragen

Ster advertentie
Ster advertentie