Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Wordt de gemiddelde Nederlander rijker als hij meer werkt?

foto: Foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Wordt de gemiddelde Nederlander rijker als hij meer werkt?

Sinds Prinsjesdag is er veel te doen rondom de nationale inkomstenbelasting. Zo publiceerde de Telegraaf op de voorpagina in koeienletters dat extra werken niets oplevert. Wordt de gemiddelde Nederlander echt niet rijker als het meer werkt? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#64 - Wordt de gemiddelde Nederlander rijker als hij meer werkt? (S04) - Alledaagse Vragen

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Het hangt af van de precieze situatie, maar de gemiddelde Nederlander wordt niet rijker als hij meer werkt," vertelt Frank van Es, senior econoom bij de Rabobank. "Neem bijvoorbeeld een eenverdiener, die een modaal bruto inkomen van 38.000 euro per jaar verdient. Wanneer deze 1.000 euro extra gaat verdienen, levert dit netto 200 euro extra op. Dit betekent dat 80 procent verdwijnt in de zak van de overheid."

"Lonen tussen de 20.000 en 25.000 euro bruto per jaar, noem je lage en midden lage inkomens. Voor aankomend jaar is er een aanpassing gemaakt voor deze groep. Het belastingtarief gaat voor hen van 80 naar 40 procent. Bij deze werkende loont het dan iets meer om extra te gaan werken", zegt Van Es.

Afbouwen van heffingen

"Er zijn verschillende inkomensafhankelijke regelingen. Naarmate het inkomen stijgt worden deze heffingen afgebouwd. Denk aan de algemene inkomenskorting, arbeidskorting, zorg-, huur- en kindertoeslag. Wanneer je meer gaat verdienen en minder gebruik mag maken van deze heffingen, kan het zijn dat er weinig extra geld in eigen portemonnee terecht komt."

Onze naaste buren

In België verdienen ze net iets meer dan bij ons, namelijk 3.800 euro bruto per maand. "Ook wij maken gebruik van een promotieval, maar het is minder heftig dan bij jullie", meldt arbeidseconoom Stijn Baert van de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen. "Mocht je 1.000 euro boven op je salaris krijgen dan blijft er netto 300 euro over."

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan de aflevering in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie