Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Is het aantal winkeldiefstallen toegenomen sinds de intrede van zelfscankassa's?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Is het aantal winkeldiefstallen toegenomen sinds de intrede van zelfscankassa's?

De zelfscankassa is een uitkomst voor mensen die er niet van houden om in de rij te staan. Maar misschien is het ook wel de uitvinding voor alle mensen die stiekem niet hun komkommer willen afrekenen. Wordt er ook echt meer gestolen sinds de komst van zelfscankassa’s?

#80 - Wordt er meer gestolen sinds de zelfscankassa? (S04) - Alledaagse Vragen

"Dat is niet per se het geval", stelt Lisa Martis, woordvoerder van het Centrale Bureau Levensmiddelenhandel. "Het aantal winkeldiefstallen is gelijk gebleven. Controles op leeftijd en diefstal vindt eigenlijk plaats bij iedere kassa: bij gewone, maar ook bij zelfscankassa’s. Oneerlijke klanten heb je altijd en die stelen op verschillende plekken. Dat gebeurde vroeger al en dat gebeurt nog steeds", zegt Martis.

Verdubbeling

Een onderzoek van de Engelse Universiteit van Leicester vertelt een ander verhaal. Daaruit blijkt dat zelfscankassa’s juist zorgen voor een stijging van winkeldiefstal. In sommige gevallen is er zelfs sprake van een verdubbeling in het aantal producten dat wordt gestolen. Ook business developer Steven Heijs van retailbeveiligingsbedrijg Nedap gaf in een interview aan dat elke supermarkteigenaar die Nedap gesproken heeft, toegeeft dat er flinke een flinke stijging is in het aantal diefstallen als ze een vorm van zelfscannen introduceren.

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan de aflevering in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie