Podcast

'Ik zal nooit zwichten, ik blijf zeggen waar het op staat' - Podcast Ongehoord Nieuwscafé

foto: Ongehoord Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik zal nooit zwichten, ik blijf zeggen waar het op staat' - Podcast Ongehoord Nieuwscafé

In de vierde aflevering van het Ongehoord Nieuwscafé neemt PVV-Tweede Kamerlid Harm Beertema de onderwijsplannen van het nieuwe kabinet op de korrel. Gideon van Meijeren, Tweede Kamerlid namens Forum voor Democratie, waarschuwt dat de vrijheid van meningsuiting van parlementariërs steeds verder wordt ingeperkt. Columnist Esther Noordermeer ziet dat 'Onze ziel lijdt' in tijden van corona. Schrijver Arthur van Amerongen zorgt voor de uitsmijter.


Presentatie: Yernaz Ramautarsing en Roelof Bouwman.

#4 - ‘Ik zal nooit zwichten, ik blijf zeggen waar het op staat’ - Podcast Ongehoord Nieuwscafé

Onderwijs in een dalende spiraal

PVV-Tweede Kamerlid Harm Beertema, die meer dan dertig jaar werkzaam was als leraar, verwacht weinig heil van de nieuwe ministers Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en Dennis Wiersma (Primair en Voorgezet Onderwijs). Hij ziet vooral veel 'irritante kretologie': "Kansenongelijkheid en kwaliteit zijn lege begrippen geworden. Het is een godsschande dat in een land als Nederland 24 procent van de 15-jarigen functioneel analfabeet is."

Debatcultuur Tweede Kamer

Gideon van Meijeren (FVD) zorgde vorige week voor veel reuring door in het Tweede Kamerdebat over de corona-aanpak te pleiten voor burgerlijke ongehoorzaamheid. Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) ontnam hem zelfs het woord.

"Haar optreden past in een trend. De vrijheid van meningsuiting voor parlementariërs wordt steeds vaker ingeperkt," zegt Van Meijeren. "De voorzitter bemoeit zich steeds vaker met de inhoud van het debat. Maar ze is procesbegeleider."

Van Meijeren is niet van plan door de knieën te gaan. "Ik zal nooit zwichten, ik blijf zeggen waar het op staat."

Columns

Bioloog Esther Noordermeer analyseert in haar column de impact van de coronamaatregelen. "Het basisvertrouwen tussen mensen is weg. Er zijn alleen verliezers."

Zoals altijd zorgt Arthur van Amerongen voor een vrolijke afsluiting: "Harm Beertema vatte het goed samen. Emigreren naar een land buiten de EU is de enige oplossing."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie