Podcast
NOS

Podcast De Dag: scheuren in Westers front om vrede

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: scheuren in Westers front om vrede

De vraag hoe en wanneer de oorlog in Oekraïne kan worden beëindigd, verdeelt het Westen. Eerst Rusland op de knieën en dan praten, of zo snel mogelijk om tafel met Rusland over een staakt-het-vuren?

#1114 - 100 dagen oorlog, verdeeldheid over vrede - De Dag

De oorlog in Oekraïne duurt nu 100 dagen en volgens president Zelensky heeft Rusland 20% van het land in handen. De oorlog van vandaag is een heel andere oorlog dan in de eerste weken na de invasie. En het zo eensgezinde Westen raakt verdeelder. Met name over het einde van de oorlog wordt verschillend gedacht, want moet Poetin eerst op de knieën worden gedwongen zoals de VS en het VK willen, of krijgt Rusland een kans om hier met opgeheven hoofd uit te komen, waar Europese leiders op aan lijken te sturen?

In podcast De Dag vertelt oud-ambassadeur in Oekraïne en topdiplomaat Robert Serry op welke manier er op de achtergrond nu over vrede gesproken wordt; gesprekken waar hij zelf bij adviseert. Hij vindt de geluiden uit de EU niet altijd verstandig en vooral voorbarig. Ook pleit hij voor een grotere rol van de VN.

Universitair hoofddocent Internationale Betrekkingen Laurien Crump van de Universiteit Utrecht zet uiteen hoe het Westen verdeeld raakt over de vrede, welke blokken er ontstaan en waarom nationale belangen steeds meer de boventoon gaan voeren.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Podcast De Dag

Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz of Marco Geijtenbeek je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie