Podcast

Podcast de dag: Zoeken naar familie in de Xinjiang-files

foto: Xinjian police filesfoto: Xinjian police files
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast de dag: Zoeken naar familie in de Xinjiang-files

Deze week lekte een grote hoeveelheid foto's uit van Oeigoeren die door China zijn vastgezet. Voor gevluchte familieleden volgde een enerverende zoektocht door die grote berg met beelden. In podcast De Dag hun verhalen.

#1109 - Zoeken naar familie in de Xinjiang-files  - De Dag

Op de website van de BBC verschenen deze week de foto's van bijna drieduizend Oeigoeren die vastzitten in Chinese strafkampen. De Britse omroep kreeg via een hacker tienduizenden documenten en foto's in handen. De informatie is onthullend en onthutsend, vooral voor gevluchte familieleden die in die berg informatie direct op zoek gingen naar bekenden.

China-correspondent Sjoerd den Daas sprak twee van hen, beiden hoorbaar aangeslagen. Mighrigul Musa en Abdurahman Hasan herkenden familie en kennissen op de foto's.

Ook de Oeigoerse Ahmedjan Kasim, die op 15-jarige leeftijd naar Nederland vluchtte, begon te spitten. "Ik heb gisteravond nog uren gezocht naar mijn vader," vertelt hij in de podcast. Hij vond hem niet. Toch zijn de gehackte documenten voor Kasim van het grootste belang. De wereld kan en mag volgens hem niet meer wegkijken.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Ster advertentie
Ster advertentie