Podcast

De anti-verouderingspil is in aantocht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De anti-verouderingspil is in aantocht

[AVROTROS] In aflevering 8 van Jong Bloed vertelt wetenschapper Peter de Keizer over een pil die schadelijke 'roest'-cellen in het lichaam moet opruimen. De Keizer ontwikkelt die pil, en hoopt daarmee onze veroudering te vertragen of zelfs te stoppen.

#8 - De anti-verouderingspil is in aantocht! - Jong Bloed

Moleculair bioloog Peter de Keizer is ervan overtuigd dat de anti-verouderingspil eraan komt. We worden ouder doordat onze cellen gedurende ons leven schade oplopen, ‘slijten’ zeg maar. Op een bepaald moment delen ze zich niet meer en sterven of belanden in een soort sluimertoestand. Ze scheiden dan allerlei schadelijke stoffen uit, die ziekte en verval veroorzaken.

'Medische sloopkogel'

Wanneer je die schadelijke cellen opruimt, dan kun je de veroudering enorm vertragen, zegt De Keizer. Hij is bezig met de ontwikkeling van een 'medische sloopkogel', die ervoor moet zorgen dat we lang en gezond blijven leven.

Bij muizen is het al gelukt: het leven van oude exemplaren is door de methode van De Keizer met 30 procent verlengd.

Leontine Borsato-Ruiters

Verder in Jong Bloed: de gezondheidsvoordelen van brisk-walking en golf en een originele manier om je buikvet te meten.

Plus: Leontine Borsato-Ruiters blijft ook in moeilijke tijden gelukkig door een masterclass happiness. Zeker de laatste tijd heeft ze ontdekt dat geluk in jezelf zit: "Ik ben eigenlijk best wel heel blij." Verder doet ze drie keer per week yoga, wat haar geestelijk support biedt, maar ook goed werkt tegen haar artrose.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie