Podcast

Alicante – Moet een gekozen BN’er de gemeenteraad in?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alicante – Moet een gekozen BN’er de gemeenteraad in?

Bekende Nederlanders inzetten om meer zetels te halen: het is een middel waar politieke partijen de laatste jaren gretig gebruik van maken. Ook dit jaar pronken weer tal van opmerkelijke BN’ers op kieslijsten. Denk bijvoorbeeld aan Raymond van Barneveld, Erica Meiland of Ome Willem. Mochten deze lijstduwers verkozen worden, moeten ze dan ook eigenlijk de gemeenteraad in? Het podcastteam van Alicante zoekt het uit in de nieuwste aflevering.

#9 - Moet een gekozen BN’er de gemeenteraad in? (S03) - Alledaagse Vragen

Ludieke personen op een stemlijst is geen nieuwe ontwikkeling. Zo was er in 1929 al een groep kunstenaars uit Amsterdam die de plaatselijk bekende zwerver Cornelis de Gelder (Had-je-me-maar) op een kieslijst zette. De politieke ideeën van Cornelis reikten niet verder dan de prijs van Jenever verlagen naar 5 cent en het toestaan van jagen en vissen in het Vondelpark, maar voor de kiezers maakte dat niet uit. Bij de gemeenteraadsverkiezingen kreeg hij zoveel stemmen dat hij een zetel in de raad mocht innemen.

Vriendendienst

Julien van Ostaaije, hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg, vindt het lijstduwerschap van de meeste BN’ers niets meer dan een wassen neus: "De meeste BN’ers die op een lijst, worden door partijen gevraagd – niet omdat ze zo nodig zelf de politiek in willen. Het lijkt in die gevallen meer op een vriendendienst."

"Ik vind dat je mag verwachten dat de mensen die op de lijst staan, verkozen willen worden. De meeste BN’ers gaan op de lijst staan en moeten er ook niet aan denken om de raad in te gaan. Dan denk ik: wat heeft het dan voor nut? Laat de kandidatenlijst dan voor mensen blijven die graag de raad in willen en ons willen vertegenwoordigen."

Belang van verkiezingen

Tegelijkertijd zijn er ook BN’ers die zich wel inzetten voor de plaatselijke politiek. Een van hen is schrijver, opiniemaker en artiest Aafke Romeijn. Zij staat voor de PvdA in Utrecht op nummer 40, naast historicus Maarten van Rossem en oud-Tweede Kamerlid Henk Spekman.

Het inzetten van BN’ers tijdens de verkiezingen heeft volgens Romeijn de nodige voordelen: "Ik denk wel dat het kan helpen wanneer BN’ers zich uitspreken voor een bepaalde partij om mensen die niet van plan waren te gaan stemmen toch te wijzen op het belang van de verkiezingen. Of je daarmee per se op de lijst moet gaan staan, is een andere discussie. Wanneer je op de lijst staat, en je wordt verkozen, moet je wel de consequenties dragen en daadwerkelijk de raad in gaan."

Voor haar bestaat er dan ook geen enkele twijfel of ze de raad in gaat wanneer ze genoeg ze voorkeursstemmen behaalt. "Ik heb altijd het idee gehad dat ik een keer de politiek in wil. Als ik dus gekozen word, ga ik het ook echt doen. Dat is een commitment die ik voel."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie