Politiek
KRO-NCRV

Surinaamse verkiezingen: olie, vrouwelijke kandidaten en erfenis Bouterse maken het spannend

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Surinaamse verkiezingen: olie, vrouwelijke kandidaten en erfenis Bouterse maken het spannend

De Surinaamse verkiezingen komen eraan en het is er een met vele primeurs. Zo is het voor het eerst sinds de dood van oud-president Desi Bouterse, is er een vrouwelijke presidentskandidaat die serieus kans maakt, en is er een grote olievondst voor de kust die meespeelt in de campagne. "Het is nu aan het Surinaamse volk, zij moeten het gaan doen", zegt Linda Nooitmeer, bedrijfseconoom en voormalig voorzitter van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Volgens Nooitmeer heerst er in Suriname ontevredenheid over de huidige regering, ondanks het nieuwe elan waarmee ze in 2020 aantrad. "Het gaat economisch niet goed", stelt Nooitmeer. Toch is er een nieuw perspectief, vooral door de recente olievondst.

Nog altijd bovenaan

"Suriname verdient het dat de juiste mensen aan het roer komen te staan." Opvallend is dat de regeringspartij VHP van president Santokhi ondanks impopulaire bezuinigingen nog altijd bovenaan in de peilingen staat, al zijn verliezen zichtbaar. "De Nationale Partij Suriname (NPS) maakt een duidelijke comeback", aldus Nooitmeer. Daarnaast blijft de traditionele Surinaamse partijtrouw, die langs etnische lijnen bewegen, een bepalende factor in de Surinaamse politiek. "Daardoor kiest men voor hetgeen waar men op lijkt en ook misschien waar iemands herkomst ligt."

Schaduw van Bouterse

Hoewel Desi Bouterse niet meer leeft, is zijn invloed niet verdwenen. "Zijn dood markeert een keerpunt", zegt Nooitmeer. "Het is nu de kans voor Suriname om vooruit te kijken." Toch klinkt zijn gedachtegoed nog door. De NDP, Bouterse's partij, positioneert zich als progressief en sociaal-economisch gericht. Ook zijn weduwe staat op de kandidatenlijst als lijstduwer. De campagne zelf is fel, maar in de recentste debatten ligt er toch meer de nadruk op inhoud. "Dat geeft ruimte tot verdieping", vindt Nooitmeer.

'Het knettert'

Surinaamse verkiezingen gaan gepaard met felle debatten en zichtbare partijkleuren. Volgens Nooitmeer zijn deze campagnes anders dan in Nederland: "Het knettert, maar dit jaar viel op dat inhoud voorop stond. Dat is een mooie ontwikkeling." Volgens haar gaat het steeds meer over de toekomst van Suriname in plaats van persoonlijke aanvallen.

Nederland betrokken of een bemoeial?

Nederlandse luisteraars vragen zich af waarom Nederland zich bezighoudt met de verkiezingen. "Die bemoeienis komt voort uit 250 jaar slavernij en koloniale geschiedenis", legt Nooitmeer uit. "Wij Surinamers zijn hier omdat Nederland daar was." Volgens haar is het logisch dat Nederland betrokken is, zolang dat gebeurt vanuit historisch besef en wederzijds respect.

Corruptie op tafel

Corruptie blijft volgens Nooitmeer een belangrijk verkiezingsthema. "Dat erkent iedereen." Nooitmeer benadrukt dat het inmiddels steeds meer openlijk besproken wordt. "Dat was vroeger niet het geval. Nu is het erkend en ligt het op tafel, zoals in het debat deze week waar zelfs werd gesproken over een nationaal spaar- en stabilisatiefonds en het belang van het versterken van instituties." Volgens haar is dat in een jonge democratie als die van Suriname, van slechts vijftig jaar oud, al een grote stap vooruit.

Zondag, stemdag!

Aanstaande zondag wordt het duidelijk welke richting Suriname kiest. Of het land werkelijk klaar is voor een nieuwe generatie leiders, transparantie en het benutten van de olie-inkomsten zonder terug te vallen in oude patronen, zal zich moeten uitwijzen. Zoals Nooitmeer het verwoordt: "Het is nu aan het Surinaamse volk, zij moeten het gaan doen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie